Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tensiuni israelo-palestiniene: spre o nouă Intifada ?

gaza_2.jpg

Foto: REUTERS/Mussa Qawasma
Foto: REUTERS/Mussa Qawasma

Tensiune în creştere între israelieni şi palestinieni. Luni dimineaţă, armata israeliană a bombardat fâşia Gaza, distrugând o tabără de antrenament a unor militanţi palestinieni. Duminică, în Cisiordania, soldaţii israelieni au ucis un palestinian şi au rănit peste 150. 
Înfruntările intervin după ce extremişti palestinieni au ucis patru israelieni într-o săptămână.

Actuala etapă a violenţei pare că îşi are punctul de plecare la sfârşitul lunii iulie, când o familie de palestinieni a fost arsă de vie în propria casă de extremişti israelieni. Guvernul a promis că va lua măsuri şi chiar a arestat câţiva extremişti israelieni, dar autorii atacului sunt încă în libertate, motiv de furie pentru palestinieni, care denunţă dubla măsură. « Dacă o familie israeliană ar fi fost ţinta unui asemenea atentat, autorităţile ar fi plasat sub observaţie toate localităţile palestiniene din jur, zeci de persoane ar fi fost arestate şi interogate până la descoperirea vinovaţilor »- afirmă un oficial palestinian.

Au venit apoi mai multe atacuri ale unor palestinieni asupra unor israelieni, urmate, de fiecare dată, de represalii. Tensiunea creşte, animată şi de reţelele de socializare, unde fiecare dintre părţi publică imagini cu abuzurile şi atrocităţile comise de cealaltă parte.

În plus, zilele acestea sunt zile de sărbătoare pentru israelieni. Cele două comunităţi împart practic aceleaşi locuri sfinte. Muntele Templului pentru israelieni este în acelaşi loc cu Esplanada moscheilor, loc sfânt al Islamului. Palestinienii îi acuză pe israelieni că le limitează accesul la esplanada. Mai mult, se tem că guvernul israelian le va permite în curând extremiştilor evrei să ţină rugăciuni în acel loc, lucru interzis acum.

La nivel politic, atât liderul israelian Benjamin Netanyahu, cât şi cel palestinian, Mahmud Abbas, sunt criticaţi de aripile dure din formaţiunile lor de laxism, şi li se cere mai multă femitate. Toate aceste ingrediente fac că situaţia din zonă să devină explozivă şi sunt destule voci care se tem de o nouă Intifada.