Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alina Gorghiu la RFI: Simt nevoia unui gest mult mai pronunţat decât o grevă japoneză

alina_gorghiu_rfi_simt_nevoia_gest_pronuntat_greva_japoneza.jpg

PNL ia în calcul intrarea în grevă parlamentară.
PNL ia în calcul intrarea în grevă parlamentară.

PNL nu exclude o grevă parlamentară sau chiar proteste de stradă, dacă legea votului prin corespondenţă nu va fi adoptată până în luna noiembrie. Co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu, spune la RFI că marţi se va stabili ce demersuri va face Opoziţia, pentru "a forţa puţin mâna celor de la PSD". Ea recunoaşte că dacă legea nu e adoptată la timp, va fi un eşec şi pentru liberali.

Se va transforma greva japoneză a parlamentarilor PNL într-una reală? "Au existat voci ale unor colegi care au solicitat să trecem de la acest gen de protest la unul mult mai pronunţat. Nu ştiu să vă răspund în acest moment dacă vom agrea acest demers politic (...). Parcă simt şi eu nevoia unui gest mult mai pronunţat. Am avut consultări, am avut moţiune de cenzură, acţiuni de protest în mediul on-line, am comunicat cu toată lumea din diaspora, ne-a chemat preşedintele la consultări şi după cum ştiţi, toate partidele au agreat să nu blocheze acest proiect de lege, însă PSD-ul una spune la Cotroceni, alta face când se întoarce la Palatul Victoria", spune Alina Gorghiu.

Co-preşedintele PNL precizează că partidul va decide marţi cum va proceda mai departe: "Astăzi vom lua o decizie dacă şi ce acţiuni ulterioare va întreprinde Opoziţia, pentru ca PSD să nu tergiverseze în continuare adoptarea acestui proiect pe care noi l-am depus. Vom discuta astăzi în şedinţa de unificare dacă vom ajunge la o grevă reală, în stradă, la alte acţiuni de protest, n-aş putea să le apreciez încă de acum, dar vom stabili ce demersuri va face Opoziţia, astfel încât să reuşim să le forţăm puţin mâna celor de la PSD, care sunt foarte încăpăţânaţi în ideea de neadoptare a legii votului prin corespondenţă".

Dacă legea nu e adoptată până în noiembrie, nu va putea fi aplicată la alegerile de anul viitor. În acest caz, putem vorbi de un eşec al PNL şi al preşedintelui Klaus Iohannis? "N-aş vrea să vorbesc în termeni de eşec, până nu văd că nu s-a făcut ultimul efort sau ultimul demers de către Opoziţie sau de către societatea civilă pentru a obliga PSD-ul să accepte un proiect sănătos pentru democraţie. Dar foarte curând o să putem discuta, dacă nu se întâmplă să fie adoptat, de un eşec, inclusiv al Partidului Naţional Liberal. Ar fi un eşec pentru democraţie, pentru noi care ne-am străduit din răsputeri să facem ca acest proiect să devină realitate", declară Alina Gorghiu.