Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un Safe Harbour nesigur

Curtea Europeanᾰ de Justiṭie a decisk, marṭi, 6 octombrie, cᾰ transmiterea datelor personale cᾰtre Statele Unite nu este lipsitᾰ de risc, contrar a ceea ce afirmᾰ Comisia Europeana. Este vorba despre  cazul austriacului Maximillian Schrems care s-a plâns ca datele sale personale de pe Facebook pot ajunge de cealalta parte a Atlanticului.

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghișan

Maximillian Schrems, îngrijorat de dezvᾰluirile lui Edward Snowden despre spionajul american si incursiunea în viaṭa privatᾰ, a dorit ca datele sale personale sᾰ nu fie transmise în SUA.

EL  n-a avut câstig de cauza pe lânga autoritatea de control irlandeza care reglementeaza activitatea Facebook în Europa , astfel încât  cazul a ajuns la Curtea Europeanᾰ de Justiṭie.

Autoritatea de control declarase cᾰ trasferul de date în SUA este sigur, întrucât acesta era avizul Comisiei Europene, datînd din anul 2000.

Curtea de Justitie a decis însᾰ diferit. Autoritatea de control irlandezᾰ nu trebuia sᾰ se ascundᾰ în spatele unui aviz al Comisiei Europene vechi de 15 ani, ci trebuia sᾰ conducᾰ propria-i anchetᾰ.

Apoi, Curtea observᾰ cᾰ în ultimii ani, incursiunea în viaṭa privatᾰ de cealaltᾰ partea a Atlanticului nu este doar generalizatᾰ si justificatᾰ prin motive de siguranṭᾰ naṭionalᾰ, dar este ṣi imposibil de combᾰtut.

Prin urmare, transmiterea datelor personale, prin baza de date a Facebook, din Europa spre SUA nu este lispsitᾰ de risc.

Decizia Curṭii loveṣte Comisia Europeanᾰ ca trᾰsnetul ṣi-o obligᾰ sᾰ-ṣi revizuiascᾰ întreaga atitudine faṭᾰ de SUA. The Safe Harbour, cum era numitᾰ transmiterea datelor personale spre partea americanᾰ se doveṣte depᾰṣitᾰ ṣi nejustificat de laxistᾰ.

Comisia Europeanᾰ s-a grᾰbit sᾰ reacṭioneze fᾰrᾰ a avea însᾰ prea multe de zis.

Comisarul european al Justiṭiei Vera Jurova a declarat cᾰ un nou cadru pentru Safe Harbour ar trebui negociat cu partea americanᾰ pâna în vara urmᾰtoare.

Ea a adᾰugat însᾰ cᾰ nu va fi uṣor, americanii fiind extrem de reticenṭi ṣi de intransigenṭi când vine vorba despre securitatea naṭionalᾰ.