Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Valeriu Zgonea: PSD a lăsat uneori spaţii mari în partea stângă a electoratului

PSD are nevoie de o clarificare doctrinară, pentru că uneori a lăsat "spaţii mari în partea stângă a electoratului". Iată ce declară la RFI şeful Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. El mai spune că nu-l interesează "sub nici o formă" postul de preşedinte al PSD sau cel de premier.

Valeriu Zgonea afirmă că "în ultima perioadă, în special în Europa au fost foarte multe derapaje, abordări care n-au legătură cu social-democraţia. Social-democraţia îmbină dezvoltarea economică cu reducerea injustiţiei sociale sau dacă vreţi cu justiţia socială. Ce înseamnă acest lucru? Adică investiţii în educaţie, în protecţie socială, în sănătate, în lucrurile care sunt importante pentru dezvoltarea resursei umane din statul român".

Întrebat dacă i se pare că în acest moment PSD-ul nu este suficient de stânga, social-democratul a răspuns: "Sunt anumite elemente pe care le-am pierdut câteodată, am avut câteodată abordări care n-au avut legătură cu o abordare de stânga, am avut câteodată intenţia de a ne închide într-o social-democraţie mai pe centru, aşa, lăsând goluri, spaţii mari în partea stângă a electoratului, care nu se regăseşte în mesajul nostru. Câteodată n-am comunicat bine, câteodată presa a avut dreptate că am făcut anumite greşeli, dar ceea ce este important este că aceste greşeli pe care le-am făcut nu au afectat categorii largi de populaţie sau dezvoltarea unei societăţi, adică nu am închis spitale, nu am închis şcoli, nu am tăiat pensii, nu am tăiat salarii, lucruri pe care oamenii le uită".

"În anumite momente ale societăţii, ale dezvoltării noastre ca partid social-democrat, anumite elemente doctrinare nu au fost clarificate şi aici preşedintele partidului va avea o dezbatere clară în Congres şi va transmite un mesaj clar cu privire la linia doctrinară a Partidului Social Democrat", precizează el.

 

Valeriu Zgonea nu vrea şefia PSD

 

Întrebat dacă l-ar interesa pe viitor funcţia de preşedinte al PSD sau cea de premier, Valeriu Zgonea a răspuns: "Nu, nu, nu, sub nici o formă, nu! Fac o echipă foarte bună cu Liviu Dragnea, am făcut echipă foarte bună şi cu Victor Ponta, sunt un om de partid şi rămân un om de partid. Nu am această atitudine veleitară şi în acest moment mă concentrez pe consolidarea PSD, pentru că se schimbă sistemul electoral, există o schimbare de mentalitate şi ai nevoie de o nouă cultură politică. Şi atunci, noi trebuie să aşezăm acest partid care este cel mai mare din România pe anumite coordonate de a consolida un partid de stânga în ochii electoratului şi a-i consolida încrederea în special în categoriile de tineri, de oameni care sunt activi, care văd în acest partid un partid care le oferă oportunităţi şi şanse de a se dezvolta".