Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Marko Bela: UDMR nu susţine votul prin corespondenţă, avem reţineri foarte serioase

Votul prin corespondenţă ar crea inegalităţi între românii din străinătate şi cei din ţară, spune la RFI senatorul UDMR, Marko Bela. El crede că formaţiunea sa nu ar putea vota o astfel de lege, mai ales în lipsa unor "dezbateri serioase".

Marko Bela declară tranşant că UDMR nu susţine votul prin corespondenţă: "Nu susţinem votul prin corespondenţă. Eu cred că votul prin corespondenţă ar ridica o serie de probleme pe care nu le-am discutat şi probabil că nu vom reuşi să le rezolvăm. S-a mai spus acest lucru că de fapt creşte riscul de fraudare a alegerilor, dar eu nu mă refer la un astfel de pericol, pentru că dacă am avea vot prin corespondenţă, atunci am fi obligaţi să eliminăm aceste riscuri. Pur şi simplu, s-ar crea o inegalitate şi anume în cazul celor care trăiesc în străinătate ar exista o facilitare a votului, în timp ce cei din ţară n-ar avea o astfel de facilitate".

Întrebat ce soluţii vede pentru românii din străinătate, senatorul UDMR a răspuns: "Cât mai multe centre de vot, cât mai multe puncte, unde cei care trăiesc în diasporă să aibă posibilitatea să voteze".

Cum va vota UDMR, când va exista un proiect de lege final în Parlament? "Bineînţeles că vom ajunge la o concluzie când vom vedea proiectul, nu cred că cineva poate să respingă aşa ceva, fără să vadă textul, dar repet, avem reţineri foarte serioase faţă de ideea votului prin corespondenţă şi nu cred că am putea să votăm o astfel de lege, mai ales dacă se impune textul fără dezbateri serioase", spune Marko Bela.