Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: Apel public, lansat de autorități, criticat dur de protestatari

La Chișinău, protestatarii din cele două tabere, de dreapta și de stânga, continuă să doarmă în corturi în centrul orașului, în pofida timpului rece de afară. Între timp, Platforma DA a condamnat, din nou, atitudinea autorităților care nu doresc că convoace o ședință comună a Parlamentului, Guvernului și Președinției. După ce, miercuri, președintele țării, premierul și speakerul moldovean au semnat un Apel public pentru dialog social, prin care își doresc implicarea clasei politice și a societății civile pentru ieșirea din impasul în care se află astăzi Republica Moldova, atât protestatarii aduși în stradă de partidele pro-ruse, cât și cei de la Platforma Civică Demnitate și Adevăr susțin că autoritățile mai întâi ar trebui să dea curs revendicărilor înaintate de protestatarii din centrul Chișinăului și anume alegeri parlamentare anticipate și demisia guvernării.

Apelul autorităților vine la mai bine de o lună de la începutul protestelor din Piața Marii Adunări Naționale, dar și la aproape două săptămâni de la acțiunile formațiunilor pro-ruse. Potrivit apelului semnat de președintele Parlamentului Andrian Candu, președintele țării, Nicolae Timofti și prim-ministrul Valeriu Streleț, se încerca identificarea în comun a soluțiilor de rezolvare a disputelor din prezent. Autoritățile invită sectorul asociativ civic, clasa politică, mediul academic, asociațiile de creație, partenerii sociali (sindicatele și patronatele) și alți actori publici relevanți să participe la lansarea unui dialog deschis, menit să pună bazele unei platforme comune, pentru a consolida societatea și a crea condiții pentru dezvoltarea stabilă a țării.„Pentru a demonstra voință și deschiderea în vederea soluționării problemelor constatate, acționând în spiritul responsabilității pentru soarta țării și a cetățenilor săi, noi, ca reprezentanți ai celor mai importante instituții ale statului, vom semna, pe platforma de dialog creată, un Pact social intitulat ‹‹Pentru Moldova››”, se arată în Apelul semnat de primele persoane în stat.

“Doar împreună, lucrând umăr la umăr, putem găsi soluții bune și aplicabile pentru depășirea provocărilor fără precedent cu care se confruntă Republica Moldova și pentru lansarea țării noastre pe un făgaș ireversibil de modernizare și dezvoltare”, se mai anunță în Apelul Public.

Prima întrunire a membrilor platformei de dialog creată este preconizată pentru data de 13 octombrie.

În seara zilei de joi, premierul moldovean, Valeriu Streleț a declarat la JurnalTV că Guvernul este gata să-şi asume angajamente să îndeplinească revendicările protestatarilor, însă cere încetarea protestelor pe durata executării revendicărilor. „Eu admit că, poate, în anumite situaţii nu am avut o impresie clară despre amploarea multor lucruri. Dar acum eu înţeleg. Şi înţeleg că avem nevoie de schimbări fundamentale. Noi suntem gata să ne asumăm angajamente, aşa cum le vom conveni împreună, pe paşi.Vom stabili în ce termen se vor îndeplini aceşti paşi. Urmează să elaborăm o foaie de parcurs pentru: a stabiliza situaţia politică, a consolida societatea şi pentru a putea fi monitorizaţi prin această foaie de parcurs”, susține Streleț.

 

Reacția fermă a protestatarilor la Apelul public, lansat de autorități

Liderul socialiștilor, Igor Dodon a menționat că nu are ce discuta cu ”guvernarea oligarhica si eurounionistă”, iar cei de la Platforma Civică Dreptate și Adevăr au calificat apelul autorităților drept o „recunoaștere” a statutului Republicii Moldova de „stat capturat”.

Potrivit Consiliului Marii Adunări Naționale, refuzul de a convoca o şedinţă comună a Parlamentului, Guvernului şi Preşedintelui Republicii Moldova, cu participarea membrilor Consiliului Marii Adunări Naţionale în vederea soluţionării imediate, în mod etapizat, a revendicărilor populare,”denotă izolarea guvernării de propriul popor, pe care l-a adus la limita genocidului social, precum şi frica regimului că s-ar putea fisura, ca urmare a acesteia, chiar din interiorul său. Prin apelul public emis de Preşedintele ţării, preşedintele Parlamentului şi Prim-ministrul, se recunoaşte, de fapt, starea de captivitate a statului, precum şi justeţea şi legitimitatea protestelor şi a revendicărilor populare”.

Rămânem consecvenţi în abordările şi acţiunile noastre privind soluţionarea etapizată cât mai urgentă, a revendicărilor anticorupţie, de ordin economic şi social, susţinute de peste 80% dintre cetăţenii Republicii Moldova.Or, consolidarea societăţii, restabilirea încrederii cetăţenilor în instituţiile statului şi în actul politic nu pot fi realizate doar prin crearea de comisii şi semnarea de pacte sociale cu o guvernare compromisă. Sunt necesare acţiuni concrete de reformare a instituţiilor de drept şi de reglementare,
de destituire a funcţionarilor complici la furtul secolului, de deferire a acestora şi a beneficiarilor finali justiţiei, inclusiv în vederea recuperării miliardelor furate de la cetăţeni, prin intermediul sistemelor financiar-bancar, energetic
”, se arată într-o declarație a Consiliului Marii Adunări Naționale.

La rândul său, liderul socialiștilor, Igor Dodon a scris pe pagina sa de Facebook că PSRM nu are ce negocia cu ”guvernarea oligarhica și euro-unionistă” și cu atât mai mult semnarea unor pacte. Când au furat miliardul au întrebat poporul?”, se întreabă Dodon.

Singura discuție cu autoritățile poate fi despre demisia tuturor conducătorilor și fixarea datei alegerilor parlamentare anticipate, este de părere președintele Partidului Socialiștilor din R.Moldova. ”Ce-ar spune Ion Creangă despre adresarea guvernării către societatea civilă:”Lupul se duse la un fierar şi puse să-i ascute limba şi dinţii, pentru a-şi subţia glasul, ş-apoi, întorcându-se, începu iar: Trei iezi cucuieţi, Mamei uşa descuieţi!...” Știm ce a fost după aceea. Nu vă lăsați înșelați de propunerea guvernării. Nu acceptați dialogul cu hoții. Nu fiți iezii lor. Ei au mâncat miliardul, iar acum vor să distrugă și protestele sociale”, este de părere unul dintre organizatorii protestelor din fața Parlamentului.

Trebuie spus că, socialiștii au anunțat că inițiază procedura de demisie a Președintelui Parlamentului, Republicii Moldova, Adrian Candu pentru că oficialul ar fi refuzat să includă pe ordinea de zi proiectele socialiștilor.

 

O săptămână cu proteste pașnice

Oamenii și astăzi continuă să-și petreacă timpul în corturi, se mai încălzesc cu băuturi calde, plapume, deși recunosc că pe timp de noapte este cam rece, termometrele ajungând în această noapte până la 5 grade. Cu toate acestea, protestatarii nu sunt nici pe departe gata să renunțe.

Duminica trecută protestatarii de dreapta le dădeau o zi deputaților pentru a se convoca într-o ședință extraordinară pentru a discuta revendicările lor. În caz contrar, oamenii amenințau că vor ieși din nou în stradă, într-un număr și mai mare, pentru a-și cere țara înapoi. De asemenea, manifestanții își doreau ca timp de o săptămână, adică până astăzi, să fie demiși funcționarii corupți. Totuși, până vineri nu s-a întâmplat nimic din cele anunțate. 

La protestul de amploare din 4 octombrie din Piața Marii Adunări Naționale, organizatorii declarau că va fi creat un grup care va avea grijă de desfășurarea referendumului privind alegerea directă a șefului statului, iar Consiliul Marii Adunări Naționale a îndemnat oamenii la nesupenere civică.

Și dacă ar fi să revenim la protestele taberei de stânga, PSRM își dorea dizolvarea Parlamentului în această săptămână. Nu s-a întâmplat nici acest lucru. Legislativul își va relua activitatea abia săptămâna viitoare. PSRM afirmă că au pregătite și proiecte de hotărâri ale Parlamentului printre acestea ar fi demisia Președintelui și a Guvernului, dar și a conducătorilor mai multor instituții. De asemenea, Partidul Socialiștilor, condus de Igor Dodon vrea modificarea Constituției pentru alegerea președintelui țării de către popor.

În seara zilei de vineri, chișinăuenii se pot trezi, din nou, cu o porțiune din bulevardul Ștefan cel Mare, blocată, în imediata apropiere a Legislativului. Cel puțin așa promiteau socialiștii că se va întâmpla în acest weekend.