Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Liviu Dragnea, unic candidat în alegerile pentru şefia PSD

Scrutin inedit duminică în rândul membrilor PSD. 533.000 de membri de partid sunt aşteptaţi să voteze, în filialele din care fac parte. 

Urnele s-au deschis de la ora 8 iar scrutinul este unul fără surprize - pe buletinul de vot este înscris un singur nume: cel al lui Liviu Dragnea.  Este pentru prima dată când şefia partidului este preluată prin retragerea şefului de partid (Victor Ponta) la distanţă de aproape un an de la înfrângerea sa în alegeri. După ce va fi ales în funcţia de preşedinte, Liviu Dragnea va fi greu de schimbat, deoarece un preşedinte ales de toţi membrii nu poate fi revocat decât de un vot al tuturor membrilor PSD.

Totuşi, cursa electorală este mai mult decât un test politic. PSD declanşează acum cea mai amplă cercetare sociologică realizată vreodată de un partid din România. Chestionarul are 2 pagini şi conţine 11 întrebări.

4 Milioane de exemplare sunt distribuite simpatizanţilor social-democraţi. Aceştia le împart apropiaţilor care, la rândul lor, trebuie să-şi spună părerea despre PSD, Liviu Dragnea şi guvernarea Ponta. Liviu Dragnea testează şi câteva dintre proiectele sale politice: comasarea tuturor alegerilor într-un singur an, la un interval de 5 ani, modificarea Constituţiei, descentralizarea şi regionalizarea. PSD este interesat şi de opinia românilor despre lupta anti corupţie.