Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Senatul respinge înfiinţarea Agenţiei de Administrare a Bunurilor Sechestrate

Proiectul de lege pentru înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Sechestrate a fost respins marţi de Senat. Documentul a primit doar 66 de voturi pentru, în condiţiile în care era nevoie de 84 de voturi favorabile.

Proiectul de lege pentru înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Sechestrate a primit 66 de voturi favorabile, şase abţineri şi 36 de voturi împotrivă.

Fiind lege cu caracter organic, documentul ar fi trebuit votat de minimum 84 de senatori.

Senatul este prima Cameră sesizată cu acest proiect de lege, votul decisiv aparţinând deputaţilor.

Proiectul prevede că agenţia facilitează urmărirea şi identificarea bunurilor provenite din săvârşirea de infracţiuni şi a altor bunuri având legătură cu infracţiunile şi care ar putea face obiectul unei dispoziţii de indisponibilizare, sechestru sau confiscare emise de o autoritate judiciară competentă în cursul unor proceduri penale.

De asemenea, agenţia administrează în unele cazuri bunurile mobile sechestrate în cadrul procesului penal, valorifică bunurile mobile sechestrate în cadrul procesului penal.

De asemenea, se stipulează că agenţia gestionează şi ţine evidenţa sumelor de bani care fac obiectul sechestrului, a sumelor de bani rezultate din valorificarea bunurilor perisabile, a sumelor de bani rezultate din cazurile speciale de valorificare a bunurilor mobile sechestrate, precum şi a sumelor de bani datorate cu orice titlu suspectului, inculpatului ori părţii responsabile civilmente, care fac obiectul popririi.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, declara luni că a discutat cu preşedintele Camerei Deputaţilor pentru introducerea legii pentru înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Sechestrate în "procedură accelerată", dacă va fi adoptată marţi în plenul Senatului.