Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Robert Cazanciuc la RFI: Legea Agenţiei Bunurilor Sechestrate va trece sigur de Cameră

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, anunţă într-un interviu la RFI că va discuta cu grupurile parlamentare din Camera Deputaţilor despre proiectul legii de înfiinţare a Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Sechestrate. El acuză "dublul limbaj" şi "ipocrizia" Opoziţiei, după ce proiectul nu a primit marţi suficiente voturi favorabile în Senat.

Robert Cazanciuc: Votul împotrivă a fost dat din păcate ieri de PNL, în ciuda angajamentelor publice asumate până în prezent de PNL, atât în plan intern, cât şi în plan extern (...). Votul împotrivă dat de PNL a fost un vot împotriva intereselor României.

 

Rep.: Veţi avea alte discuţii cu grupurile parlamentare din Camera Deputaţilor sau poate chiar la nivel de lideri de partid?

R.C.: Am discutat să merg ca şi la Senat la grupurile parlamentare, pentru a discuta pe textul de lege. Suntem deschişi la orice formă de propunere. Am văzut aseară declaraţii din partea Opoziţiei că au fost făcute propuneri şi nu au fost luate în considerare. Din păcate, nu am primit nici un fel de propunere concretă pe textul de lege prezentat. I-am rugat la comisiile parlamentare să facă propuneri concrete, să nu discutăm doar chestiuni politice generale, fără să ne uităm pe text. Cei care au votat ieri împotrivă sunt absolut convins că nici nu s-au uitat pe textul de lege avut în faţă şi au votat în necunoştinţă de cauză.

 

"Discuţii pline de ipocrizie de dimineaţă până seara"

 

Rep.: Surse parlamentare au declarat pentru RFI că dezbaterile pe acest subiect nu au fost suficient de lămuritoare şi că unele aspecte nu au fost clarificate suficient. Până la urmă, cât de riguroase au fost discuţiile cu grupurile parlamentare?

R.C.: Auzim aceste discuţii pline de ipocrizie de dimineaţă până seara. Noi facem, noi vrem să facem, dar de fapt nu suntem sprijiniţi. Oameni buni, ce text concret aţi propus pentru a îmbunătăţi acest proiect de act normativ şi nu a fost acceptat? Haideţi să ne uităm împreună pe el, să vedem, este un text în acord cu Constituţia, este un text în acord cu interesele României, cu ceea ce spun partenerii străini?

 

Rep.: Credeţi că a fost un vot premeditat sau o simplă eroare?

R.C.: Mi-e greu să spun dacă a fost sau n-a fost premeditat. După discuţiile avute în grupurile parlamentare, am crezut că am susţinerea pentru acest proiect. Am avut toată deschiderea pentru a primi orice propunere, pentru a face un text mai bun, dacă este cazul. Din păcate, ce am văzut ieri în Senat a fost o indicaţie a liderului de grup parlamentar PNL de a vota împotrivă. De aceea, s-a votat în bloc, cu o singură excepţie, un singur senator PNL a spus că-mi va transmite propuneri de îmbunătăţire a textului, pentru a fi avute în vedere la Camera Deputaţilor, dacă va vota proiectul. Singurul care şi-a respectat angajamentul a fost domnul Popa.

 

Rep.: Dar potrivit unui parlamentar UNPR, au fost şi patru senatori PSD care s-au abţinut şi alţi patru care au votat împotrivă.

R.C.: Am discutat cu liderul de grup PSD ieri despre această situaţie, dar discutăm din 36 de voturi împotrivă, patru au fost de la PSD, 32 au fost din păcate de la PNL, în ciuda angajamentului public de a susţine acest proiect de lege. Nu e vorba decât de dublu limbaj folosit în mod constant pe proiectele importante, spunem una şi facem alta.

 

Rep.: Dublu limbaj şi din partea PSD?

R.C.: Până una alta am avut susţinerea tuturor parlamentarilor PSD pe acest proiect de lege. Am auzit ieri că Opoziţia nu trebuie să susţină proiectul Guvernului. Nu, Opoziţia nu înseamnă opoziţie faţă de România. Opoziţie înseamnă să-ţi respecţi propriile tale angajamente atât în ţară, cât şi în străinătate.

 

Rep.: Dar senatorii PSD nu s-au mobilizat la vot.

R.C.: Aşa este, dar dacă cei de la PNL îşi respectau angajamentul, aşa cum au afirmat în mod public, legea ar fi trecut ieri. Această chestiune a prezenţei la vot am discutat-o deja cu liderul de grup şi o voi discuta astăzi sau mâine şi cu preşedintele partidului.

 

Ordonanţă de Urgenţă?

 

Rep.: Dacă apar probleme şi la Camera Deputaţilor, luaţi în calcul adoptarea proiectului printr-o Hotărâre de Guvern?

R.C.: Nu se pune problema să treacă printr-o Hotărâre de Guvern. Teoretic, este posibilă o Ordonanţă de Urgenţă. Proiectul a fost în dezbatere publică luni de zile. La un moment dat a fost lansată în spaţiul public această idee a Ordonanţei de Urgenţă. Eu am spus că nu o susţin de principiu, pentru că este bine ca legea să fie dezbătută, ca să nu se întâmple ca la Codul Penal sau Codul de Procedură Penală, când pe un proiect important Guvernul şi-a asumat răspunderea şi ulterior Curtea a invalidat unele dispoziţii, care pur şi simplu nu au fost corect dezbătute, nu a fost avut un sens foarte clar la un moment dat în anumite articole.

Eu am crezut ieri, având în vedere dialogurile de dinainte că avem un acord politic pe un mare proiect. Acesta era un proiect în care toată lumea putea să demonstreze că doreşte să-l susţină. Nu s-a întâmplat din păcate aşa. O să ne uităm şi-n propriul partid, să vedem de ce nu a fost o mobilizare suficientă, dar a fost un vot masiv "pentru" din partea PSD-ului şi este un angajament al preşedintelui Camerei Deputaţilor şi al premierului de vot masiv de asemenea la Camera Deputaţilor şi acolo cu siguranţă vom reuşi să trecem, cu sau fără sprijinul Opoziţiei acest proiect de lege.

 
Robert Cazanciuc, despre votul Senatului privind Agenţia Bunurilor Sechestrate