Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Robert Cazanciuc: MCV-ul şi-a demonstrat anumite limite

robert_cazanciuc_mcv_demonstrat_anumite_limite.jpg

Sediul Comisiei Europene de la Bruxelles
Sediul Comisiei Europene de la Bruxelles

Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi-a demonstrat anumite limite în cei şapte ani de funcţionare. Iată ce declară la RFI ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc. El crede că MCV-ul ar trebui transformat într-un Mecanism care să vizeze mai multe ţări europene.

Robert Cazanciuc e de părere că MCV-ul va fi ridicat în cazul României, atunci când Bucureştiul îşi va îndeplini angajamentele: "Mecanismul va fi ridicat atunci când România îşi va respecta angajamentele. Sunt angajamente asumate de România în urmă cu şapte-opt ani de zile şi ele trebuie respectate. În ultimii doi ani de zile, România a avut rapoarte pozitive, cum n-a avut niciodată până acum şi avem toate şansele să avem şi un al treilea raport pozitiv, dacă Opoziţia nu va sabota în continuare proiectele majore pe care noi încercăm să le promovăm, în acord cu interesele sistemului judiciar, în acord cu interesele României. Dacă vom continua să avem dublu limbaj, să spunem la Bruxelles ceva şi să votăm împotrivă la Bucureşti, nu putem emite pretenţii ca partenerii europeni să ridice acest Mecanism. Una dintre condiţiile ridicării Mecanismului este de sustenabilitate şi de voinţă politică în susţinerea proiectelor importante".

Întrebat dacă poate estima când va fi ridicat MCV-ul, ministrul Justiţiei a răspuns: "Am avut această discuţie cu reprezentanţii Comisiei (Europene), în cât timp România ar putea să nu mai aibă acest Mecanism. Nu cred că trebuie purtat în aceşti termeni. Mecanismul de Cooperare în forma actuală va fi atâta timp cât partenerii europeni vor considera că angajamentele din ţară nu sunt respectate. După şapte ani de zile de Mecanism, în mod cert el şi-a demonstrat anumite limite. Credem în momentul de faţă într-o nevoie de cooperare cu Bruxelles-ul, dar ea se poate face mai degrabă într-un Mecanism cu mai multe state. Avem lucruri de învăţat de la partenerii europeni, dar avem şi noi practici importante, care pot fi împărţite partenerilor europeni. Şi atunci poate, unele lucruri ar fi văzute mai bine, dacă discutăm de progres, comparând, să spunem, diversele sisteme din Europa. E nevoie în continuare de parteneriat, dar noi credem că mai degrabă într-un parteneriat nu neapărat bilateral, ci multilateral".