Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Avioane ruseşti şi americane, la un pas de o confruntare directă, în Siria

Două avioane ruseşti şi două aparate de zbor americane au ajuns unele în raza vizuală a celorlalte, la o distanţă de 16-32 de kilometri, în spaţiul aerian al Siriei. Incidentul a avut loc sâmbătă, dar a fost anunţat marţi de coaliţia internaţională împotriva grupării teroriste Statului Islamic, potrivit CNN.

Ambele perechi de avioane s-au îndepărtat şi nu a avut loc nici un incident, declară colonelul Steve Warren, un purtător de cuvânt al coaliţiei conduse de SUA: "Fiecare şi-a văzut de treabă".

Oficialul american califică atacurile aeriene ruse în Siria ca "nesăbuite, oarbe şi iresponsabile". Aeronave ruseşti urmăresc de asemenea avioane americane fără pilot.

Dintre cele 80 de atacuri aeriene pe care SUA cred că le-a efectuat Rusia, "doar o fracţiune" vizează ţinte ISIS, potrivit colonelului american.

Moscova a recunoscut luni că atacurile sale aeriene au scopul să-l ajute pe preşedintele sirian, Bashar al-Assad, însă a insistat că cele mai multe dintre ţintele acestor campanii au fost grupări teroriste, inclusiv ISIS.