Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mihai Voicu (PNL): Riscul fraudării votului prin corespondenţă e mai mic decât la urne

Riscul fraudării votului prin corespondenţă este foarte mic, pentru că regulile sunt foarte stricte. Iată ce declară la RFI deputatul PNL, Mihai Voicu. Vicepreşedintele formaţiunii liberale mai precizează că plicurile trimise de românii din străinătate vor fi deschise doar în ziua votului.

Mihai Voicu spune că "riscul fraudării este foarte mic, e mai mic decât riscul fraudării la urne, pentru că regulile sunt foarte stricte cu privire la primirea plicurilor, depozitarea acestora, numărarea voturilor. Nici măcar adversarii acestui sistem nu invocă riscul fraudării la numărarea voturilor, ci se invocă posibilitatea încălcării secretului votului prin vot acasă, care mă rog, poate fi mai puţin secret, ca să spun aşa. În primul rând că dacă acest vot se practică în peste 60 de ţări, nu cred că trebuie să bănuim alegătorii noştri că sunt mai puţin corecţi decât cei din 60 de ţări din lume şi că aceştia nu vor înţelege că votul chiar şi exercitat acasă, prin corespondenţă, trebuie să fie secret şi neinfluenţat, pentru că responsabilitatea este principalul element care trebuie să ne ghideze şi pe noi în abordare".

Când trebuie numărate voturile prin corespondenţă? "Există o singură soluţie care se aplică şi care nu este pusă în discuţie nici la noi: voturile se exercită anticipat, în sensul în care se trimit prin poştă înainte de ziua votului, nici nu s-ar putea în ziua votului, nu e timp suficient, însă rămân sigilate, secrete, până în ziua votului şi se deschid doar în ziua votului, astfel încât rezultatul votului prin corespondenţă, fie el şi confidenţial, să nu poată scăpa, să nu poată influenţa în vreun fel rezultatul votului la urne. Se numără în acelaşi timp cu toate celelalte voturi exprimate, chiar dacă se trimit sigilate şi secrete anticipat", explică deputatul PNL.

Biroul Permanent al Senatului a stabilit ca legea votului prin corespondenţă să fie transmisă tuturor senatorilor, aceştia având posibilitatea să aducă amendamente la proiectul de lege propus de Autoritatea Electorală Permanentă până luni, la ora 10, a declarat preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.