Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fostul premier moldovean, reținut pentru 72 de ore

Republica Moldova ar putea intra într-o nouă criză politică. Fostul premier moldovean, Vlad Filat a fost reținut de procurorii Centrului Național Anticorupție pentru 72 de ore, fiind bănuit de corupere pasivă și trafic de influență în frauda bancară din R.Moldova. El și-a pierdut imunitatea în această dupa-amiază, dupa ce parlamentarii au dat undă verde solicitării procurorilor moldoveni. 

Vlad Filat este acuzat de implicare în frauda de la Banca de Economii, în urma căreia peste un miliard de dolari au fost scoși din 3 bănci moldovenești. Vă reamintim, aproximativ 750 de milioane de dolari, de la trei bănci din Moldova – Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank – au ajuns în firme off-shore prin intermediul unor companii necunoscute. Principalul nume care apare în mod repetat în raportul de audit este cel al unui om de afaceri, Ilan Shor, dar nume ale unor actuali sau foşti demnitari moldoveni, precum fostul preşedinte Petru Lucinschi.

Fostul deputat liberal-democrat, Vlad Filat a ajuns la Centrul Național Anticorupție, fără cătușe pe mâini, însoțit de mai mulți ofițeri CNA. În timp ce politicianul era așteptat la ieșirea din spatele clădirii Parlamentului de către colegii de partid, Vlad Filat era deja în drum spre CNA. Este pentru prima dată în istoria R.Moldova când un fost premier este reținut pentru acte de corupție. Înainte de a părăsi sala de ședințe a Parlamentului, Vlad Filat a ținut un discurs de la tribună, acuzându-l pe vicepreședintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc de criza în care s-a pomenit R.Moldova.”Noi i-am oferit șansa să conducă totul în țara asta. Eu voi scrie, dacă nu voi putea să vorbesc. Dacă voi vorbi, totul va sări în aer din acest sistem politic din Moldova. De când în țara noastră denunțul nu știu cui reprezintă dovezi. S-a venit cu așa o viteză, fără ca cel puțin eu să fac cunoștință cu materialele prezentate. În procedură legală nu se citește un demers de la tribuna centrală a Parlamentului. În proces, probele nu trebuie umblate prin târg. Justiția se face și în afara Republicii Moldova”. Totodată, Filat s-a arătat indignat de  faptul că nu a fost invitat, în calitate de cetățean să prezinte declarații și să fie audiat.”Imediat din această clipă, calitatea de cetățean nu poate să mi-o ia nimeni. Niciun cetățean să nu recunoască această procuratură, acest centru anti-PLDM, această justiție”, a declarat Filat.

Democratul Vlad Plahotniuc reacționează

La rândul său, Vlad Plahotniuc a reacționat pe Facebook, plasând următorul mesaj:”Având în vedere necesitatea ca ancheta în cazul BEM să fie în afara oricăror suspiciuni legate de eventuale influențe externe instituțiilor de drept, dar având în vedere și acuzațiile care mi se aduc, chiar daca nu au fost niciodată probate și sunt nefondate, consider că este oportun să mă autosuspend din funcția de prim-vicepreședinte al Partidului Democrat din Moldova. De asemenea, mă autosuspend din calitatea de membru de partid, până la clarificarea anchetei în cazul BEM. Nu am avut niciodată vreo implicare în acest caz, dar consider că e important ca în acest moment să fac acest demers, pentru a nu lăsa campaniile de manipulare să afecteze activitatea instituțiilor de drept, dar și imaginea partidului din care fac parte.

Premierul Valeriu Streleț, care este de astăzi și președintele Partidului Liberal Democrat din R.Moldova a calificat reținerea lui Vlad Filat drept un spectacol bine regizat.”Este prea tare cusut cu ață albă, ca să poată fi credibil pentru cetățeni. Vlad Filat este capabil să se apare și sunt sigur ca va fi în stare să-și probeze nevinovăția. Țara trebuie să fie guvernată. Nu am siguranța că magii de la Procuratura nu îmi vor fabrica și mie un dosar. Declar ca nu voi pleca de bunăvoie. Nu am dreptul să abandonez oamenii într-o perioadă extrem de complicată”, a declarat Streleț, într-un briefing de presă, din această seară.

Protestatarii continuă protestele

Opoziția pro-rusă profită de ocazie pentru a chema din nou populația la nesupunere. Autoritățile au masat, joi, în jurul Parlamentului de la Chișinău numeroase forțe de ordine pentru a face față unor eventuale acțiuni în forță și a unei încercări de luare cu asalt a Legislativului de către cetățenii nemulțumiți. Simpatizanții partidelor de stânga vor continua să doarmă în corturi în fața Parlamentului, insistând pe alegeri parlamentare anticipate, demiterea șefului statului, dar și a altor funcționari corupți.

Și tabăra de dreapta continuă să protesteze în Piața Marii Adunări Naționale și pledează în continuare ca toate revendicările, înaintate anterior, să fie realizate.

Liberalii și democrații: Legea este lege

Atât liberalii, cât și democrații au votat astăzi pentru ridicarea imunității parlamentare a colegului de alianță, Vlad Filat. Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu a menționat că alianța este Alianță, dar legea e legea. ”Pe mine mă doare ce se întâmplă astăzi și niciodată nu m-am gândit că cetățenii să plângă și de sărăcie și de situația în care a ajuns guvernarea”.

Iar liderul Partidului Democrat, Marian Lupu a anunțat că demult asemenea procese trebuiau să fie. ”Azi noi nu am dat verdict de vinovăție, astăzi a fost un proces firesc și sunt sigur ca pentru viitor, atunci când va veni momentul, dacă este cineva bănuit, trebuie să fie retrasa imunitatea. Tare mult țin la zicala bine faci, bine ajungi”, a mai spus democratul moldovean..

Potrivit procurorului general, există probe concludente despre implicarea lui Filat în comiterea fraudelor de la Banca de Economii, prejudiciul fiind estimat la sute de milioane de euro. ”Este o crimă deosebit de gravă, fiind implicat şi în distrugerea probelor", spune Corneliu Gurin.