Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dorin Chirtoacă la RFI: Hora caracatiţei corupţiei nu putea dura la nesfârşit

dorin_chirtoaca_rfi_hora_caracatitei_coruptiei_nu_putea_dura_nesfarsit.jpg

Primarul Chişinăului, liberalul Dorin Chirtoacă
Primarul Chişinăului, liberalul Dorin Chirtoacă

Reţinerea lui Vlad Filat pentru acte de corupţie deschide Cutia Pandorei, declară la RFI prim-vicepreşe​dintele Partidului Liberal din Republica Moldova, primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă. El spune că trebuie să înceapă "acelaşi proces de purificare, un purgatoriu al clasei politice din Moldova, aşa cum se întâmplă în România de circa zece ani".

Dorin Chirtoacă observă că Republica Moldova trece prin ce a trecut şi România: "Cred că s-a deschis Cutia Pandorei, care şi în România s-a deschis acum 10-15 ani. Probabil trecem prin aceleaşi etape. Îmi amintesc când eram student în România în '97-'98-2000, nu prea era de închipuit ca politicienii vremii să fie atinşi de justiţie, doar campanii de presă, dezvăluiri, tot aşa au avut loc şi în România cazuri de devalizare a băncilor".

Liberalul crede că "în mod normal, trebuie ridicată imunitatea parlamentară mai multor deputaţi, despre care se ştie că au avut şi ei legătură cu Banca de Economii. Deputaţi de la cel puţin trei formaţiuni ştiu eu: Partidul Liberal Democrat, Partidul Comuniştilor, Partidul Socialiştilor. Nu ştiu la Partidul Democrat dacă s-ar putea şi la ei să fie dintre aceia care au beneficiat de credite, dar nu cunosc o persoană anume, la ceilalţi se ştie exact cine şi ce credite a luat".

Întrebat dacă liberalii vor rămâne în Guvern, Dorin Chirtoacă a răspuns: "Dacă va exista majoritate parlamentară proeuropeană democratică, noi vom rămâne. În cazul în care se întâmplă altceva, Partidul Liberal nu are ce căuta într-o altă formulă".

În opinia sa, "această horă a caracatiţei corupţiei în Parlamentul Republicii Moldova nu putea să dureze la nesfârşit. Trebuie să înceapă acelaşi proces de purificare, un purgatoriu al clasei politice din Moldova, aşa cum se întâmplă în România de circa zece ani".

Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova, Vlad Filat, a fost reţinut joi seară, după ce a rămas fără imunitate parlamentară. El este acuzat de implicare în fraudele de la Banca de Economii.