Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vicepreședintele PLDM la RFI: Condiția principală pentru funcționarea alianței de guvernare este resetarea totală a instituțiilor de drept

„Devine evidentă justiția selectivă și acest lucru trebuie schimbat din rădăcini în R.Moldova. Scopul principal acum este să scoatem din influența unor grupuri de interese înguste instituțiile statului. De data această nu vom face concesii sau nu vom intra în pauze de tăceri. Ne dorim asigurarea unei justiții și a unor instituții de drept independente în R.Moldova, iar acest lucru ni l-am propus, cu o resetare totală a Procuraturii, a altor servicii, inclusiv de spălare a banilor, care este foarte necesar. Noi considerăm că aceasta este condiția principală pentru funcționarea alianței de guvernare”, o spune într-un interviu la RFI, vicepreședintele Partidului Liberal Democrat din R.Moldova, Vadim Pistrinciuc. Joi, fostul premier și lider al PLDM, Vlad Filat a fost reținut pentru 72 de ore, fiind bănuit pentru corupere pasivă și trafic de inlufiență în cazul fraudei bancare din R.Moldova. El riscă până la 15 ani de detenție.

 

Vicepreședintele PLDM, Vadim Pistrinciuc spune la RFI că formațiunea pe care o reprezintă nu va părăsi alianța de guvernare, chiar dacă liderul liberal democrat a fost reținut, iar imunitatea parlamentară i-a fost restrasă, inclusiv cu voturile colegilor democrați și liberali.”O decizie de plecare din alianță nu a fost luată de către partid, însă acest lucru nu însemnă că noi vom fi la fel de toleranți, greșeală pe care, de altfel, noi o recunoaștem. Vrem să reiterăm un lucru, pe noi nu ne interesează funcțiile. Acest lucru nu este primordial acum. Scopul este să scoatem din influență a unor grupuri de interese înguste instituțiile statului. Și dacă alianța va susține acest lucru, o scoatere cistită, onestă, nu mimată, așa încât să spună toți, inclusiv și cei din țară și cei de peste hotare că acest lucru a fost făcut, dacă alianța va susține acest lucru, atunci înseamnă că mai vorbim. Dacă nu vor dori acest lucru, atunci ceilalți parteneri din această alianță vor trebui să-și asume faptul că au ratat cel mai important obiectiv în dezvoltarea R.Moldova”, susține Vadim Pistrinciuc.

 

Potrivit vicepreședintelui Partidului Liberal Democrat, în prezent în R.Moldova se acționează doar într-un cadru de justiție selectivă.”Aceste instituții nu se bucură de încrederea populației. Mai mult de 90 la sută din populație este sigură că ele sunt controlate sau nu acționează de bunăvoie, nu acționează liber. Sunt modalități, inclusiv de implicare de experți, cu participare europeană, dar instituțiile trebuie să devină europene. Ori, exemplul de ieri ne arată că nu se acționează, decât într-un cadru de justiție selectivă. Trecerea peste multe proceduri, graba cu care s-a făcut, perchezițiile la domiciliul părinților în etate ai lui Vlad Filat. Sunt foarte multe semne de întrebare”.

 

Liberal-democrații nu vor accepta concesii sau proiecte și decizii, luate pe ascuns, spune Pistrinciuc. ”Doar așa R.Moldova se va putea mișca înainte. Noi nu mai putem să tăcem, să mimăm și să nu spunem lucrurilor pe nume”.”Cum au ajuns deputații la un acord atât de rapid, cum au ajuns ei atât de repede la așa o sincronizare? Când negociam acordul alianței aveam nevoie de luni întregi. Și cetățenii văd această sincronizare ca pe o înțelegere”.

 

Întrebat dacă se așteaptă să fie intentate dosare penale și altor reprezentanți PLDM, Vadim Pistrinciuc a spus: ”Pe noi nu ne miră. Noi deja trebuie să numărăm pe degete cui nu i-a fost intentat dosar și se văd foarte multe dosare cusute cu ață albă. Ne așteptăm la asemenea acțiuni, dar și la acțiuni de descreditare și de altă natură. Ne liniștește un singur lucru, ceea ce este construit pe lucru putred, o dată și odată cade”, a mai spus vicepreședintele PLDM.