Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Procuror moldovean: Fostul premier fila mai multe persoane, inclusiv politicieni

Procurorii anticorupție au anunțat că probele prezentate, joi, în Parlamentul R.Moldova, de procurorul general coincid cu autodenunțul controversatului om de afaceri, primar de Orhei, Ilan Shor, depus săptămâna trecută împotriva fostului prim-ministru moldovean, Vlad Filat.

Shor a fost audiat, luni, mai bine de opt  ore la Centrul Național Anticorupție, iar la ieșire nu a făcut declarații pentru presă. Între timp, președintele țării, Nicolae Timofti le-a cerut celor trei grupuri parlamentare PLDM, PD și PL să găsească consensul necesar menținerii coaliției proeuropene.

Procurorul Adriana Bețisor a declarat, luni, jurnaliștilor că în urma perchezițiilor la domiciliul fostului premier au fost găsite ”acte care atestă o legătură incontestabilă cu obiectul care este documentat, prin care se confirmă în mare parte acel autodenunț și se face o legătură cu frauda bancară de la Banca de Economii, dar și celelalte două băncă, Banca Socială și Unibank. Au fost găsite acte, cu grif secret, de la diferite instituții publice și alte note informative ce țin de protestele care au loc în Piața Marii Adunări Naționale din care rezultă filarea mai multor persoane, inclusiv a unor politicieni, fără a oferi nume”. Procurorii au anunțat, de asemenea, că au și început procedura de punere a sechestrului asupra averii lui Vlad Filat.

În după amiaza zilei de luni, mai multe mașini de lux ce ar aparține fostului premier moldovean, au fost aduse în garajul Centrului Național Anticourupție. Aceste mașini,potrivit purtătorului de cuvânt al CNA, citat de protv, ”vor fi folosite în calitate de probe și vor avea statut de corpuri delicte”, în dosarul penal intentat politicianului. Întâmplător sau nu, automobilele se regăsesc în autodenunțul lui Ilan Shor. ”La solicitarea lui Filat, în perioada 2012-2014, prin intermediul companiilor controlate de mine s-au cumpărat automobile Mercedes Viano, pe care le folosește și în acest moment și care este înregistrat pe compania Dufreemol,doua mașini Volkswagen Touareg, Porsche Macan, Toyota Land Cruiser și altele care au fost perfectate pe numele persoanelor afiliate lui, dar pe care eu nu le cunosc", declara Shor în denunțul său, făcut săptămâna trecută.

PLDM a sesizat Curtea Constituțională

Partidul Liberal Democrat din Moldova a depus, luni, o sesizare la Curtea Constituțională prin care solicită de urgență să fie verificată legalitatea hotărârii Parlamentului prin care a fost retrasă imunitatea parlamentară a deputatului Vlad Filat, ceea ce a permis reținerea politicianului. În documentul prezentat înaltei curţi sunt specificate, spun membrii PLDM, încălcările admise de legiuitori la adoptarea hotărârii în cauză.

Sunt menţionate violarea prezumţiei nevinovăţiei, stipulată în Constituţia Republicii Moldova, încălcarea mai multor prevederi ale Legii despre statutul deputatului, Regulamentului Parlamentului, Legii privind actele legislative, a Convenţiei Europene pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale. „Acordarea cuvântului Procurorului General, de către Preşedintele Parlamentului, pe marginea acestui subiect, cât şi enunţarea cererii de ridicare a imunităţii de către Procurorul General violează expres procedura parlamentară prevăzută de  art.10 alin. (2) al Legii despre statutul deputatului în Parlament şi art. 95 alin.(2) şi (3) al Regulamentului Parlamentului. Fapt care, în consecinţă juridică, a viciat întreaga procedură de adoptare a Hotărârii Parlamentului pentru ridicarea imunităţii. Sintagma de „trimitere în judecată penală" a unei persoane care încă nu este pusă sub învinuire penală, este nimic altceva decât violarea flagrantă a prezumţiei nevinovăţiei – prevăzută de art 21  al Legii Supreme a Republicii Moldova", se menţionează în sesizare.

În aceste condiţii, grupul parlamentar PLDM solicită examinarea de urgenţă a sesizării privind controlul constituţionalităţii Hotărârii Parlamentului şi suspendarea acţiunii acestui act juridic până la soluţionarea în fond a cauzei.

Șeful statului vrea consensul necesar menținerii coaliției de guvernare

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut luni, întrevederi separate cu grupurile parlamentare ale PLDM, PD și PL, care constituie Alianța pentru Integrare Europeană-3.Discuțiile au decurs în contextul actualei situații social-politice și a arestării recente, sub acuzații de corupție și trafic de influență, a liderului PLDM, Vlad Filat. Președintele Timofti le-a cerut celor trei grupuri parlamentare să găsească consensul necesar menținerii coaliției proeuropene, obținând asigurări din partea acestora cu privire la păstrarea formulei actuale de guvernare. Discuțiile s-au axat și pe continuarea reformării organelor de drept și a altor instituții publice care asigură ordinea constituțională și respectarea normelor legale.

Ilan Shor audiat mai bine de opt ore la CNA

După ce presa de la Chișinău scria că Ilan Shor este de negăsit, astăzi omul de afaceri s-a prezentat la Centrul Național Anticorupție pentru a fi audiat suplimentar pe marginea denunțului său, făcut săptămâna în fața procurorilor anticorupție și care ulterior a dus la reținerea fostului premier moldovean, Vlad Filat. El are statut de învinuit în mai multe dosare. Totuși, Ilan Shor nu poate fi tras la răspundere penală în dosarul în care apare și numele fostului lider al PLDM, pentru că legea nu permite acest lucru. Mai exact, susține procurorul Adriana Bețisor, oricine face un autodenunț asupra unei infracțiuni de corupere, este exonerat de răspundere penală.

Portalul Rise Moldova a prezentat luni, mai multe documente pentru care omul de afaceri Ilan Shor declară că i-a dat o mită de jumătate de milion de dolari fostului premier Vlad Filat. O hotărârea de Guvern, aprobată în 2010, îi garanta actualului primar de Orhei o afacere cu petrol în regim duty-free, la punctele de trecere a frontierei de stat. În urma unei înțelegeri a controversatului businessman Ilan Shor cu premierul Vlad Filat, cabinetul de miniștri modifică „Regulamentul de aplicare a destinațiilor vamale”, prin hotărârea de Guvern nr. 1007. Modificările efectuate îi permit lui Shor să-și lanseze afacerea cu petrol la frontieră, în regim preferențial. Pentru acest serviciu, Shor susține că Filat i-a cerut un milion de dolari. Jumătate din această sumă „i-am transmis-o personal în biroul său din clădirea Guvernului, iar restul banilor urmau să-i fie achitați după inaugurarea stațiilor PECO”, afirmă Shor în denunțul făcut acum o săptămână în fața procurorilor anticorupție.

Vlad Filat se află în arest preventiv pentru un termen de 30 de zile, fiind învinuit de corupere pasivă și trafic de influență. Politicianul riscă până la 15 ani de detenție, fiind acuzat că în perioada când deţinea funcţia de prim-ministru, ar fi primit de la Ilan Shor, mijloace financiare şi bunuri în sumă de 250 000 000 de dolari pentru acordarea diferitor servicii.