Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ion Iliescu, urmărit penal în dosarul Mineriadei din iunie 1990

Parchetul instanţei supreme a anunţat miercuri începerea urmăririi penale în dosarul Mineriadei, pe numele unor persoane, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13 iunie 1990.

ACTUALIZARE: Fostul preşedinte, Ion Iliescu, este urmărit penal în dosarul Mineriadei din iunie 1990, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, potrivit Mediafax şi Agerpres.

 

Mineriada din iunie 1990 s-a soldat oficial cu patru morţi şi trei răniţi.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie precizează într-un comunicat de presă că procurorii militari continuă ancheta privind evenimentele din 13-15 iunie 1990, ca urmare a ordonanţei procurorului general de infirmare a soluţiei şi confirmarea ordonanţei de către judecătorul de cameră preliminară din instanţa supremă.

"În perioada următoare vor fi audiate persoanele faţă de care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii contra umanităţii prev. de 439 lit. a, g şi j din Codul penal şi care la data evenimentelor deţineau funcţii de conducere la nivelul structurilor civile şi militare ale statului, precum şi în cadrul unor unităţi economice", precizează sursa citată.

Fostul preşedinte, Ion Iliescu, a mers miercuri dimineaţă la Parchetul instanţei supreme, fiind citat să dea declaraţii în dosarul Mineriadei.

La scurt timp după venirea sa a ajuns şi fostul director al SRI, Virgil Măgureanu.

Instanţa supremă a confirmat pe 9 martie decizia procurorilor Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de redeschidere a urmăririi penale în dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990.