Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Theodor Paleologu: Voi vota legea votului prin corespondenţă, dar textul e insuficient, tot vor fi cozi la ambasade

Unele aspecte ale legii votului prin corespondenţă sunt nesatisfăcătoare, spune la RFI deputatul Theodor Paleologu. El precizează totuşi că va vota documentul, pentru că "e un progres faţă de starea actuală".

Conducerea Camerei Deputaţilor a hotărât discutarea proiectului privind votul prin corespondenţă în procedură de urgenţă, astfel încât comisiile vor dezbate legea marţi, iar miercuri, 28 octombrie, legea va intra în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Theodor Paleologu declară că va vota documentul: "Evident că voi vota pentru, dar textul e insuficient. Sunt anumite prevederi concrete cu care nu sunt de acord, care îngreunează exercitarea dreptului de vot de către românii din afară, pentru că e vorba de cei care au domiciliul acolo. Nu toţi au domiciliul, nu sunt înregistraţi ca fiind domiciliaţi în respectiva ţară. Deci sunt unele detalii ale legii, care mie mi se par nesatisfăcătoare, dar evident că voi vota, pentru că e un pas înainte, chiar dacă nu suficient, din punctul meu de vedere. Tot vor fi cozi la ambasade, asta e clar, pentru că nu acoperă toate situaţiile românilor din afară".

Unii analişti au declarat că legea creează discriminări între românii din străinătate şi cei din ţară. Deputatul Theodor Paleologu este de acord: "Asta e o foarte bună observaţie, într-adevăr şi mă gândesc în special la persoane care deşi stau în România, poate nu pot fi prezente în ziua votului acolo unde sunt domiciliate sau persoane care au o boală sau nu pot ieşi din casă, lucruri de genul acesta. E o remarcă justă, dar asta nu înseamnă că nu o să votez legea, pentru că e totuşi un progres faţă de starea actuală".