Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dosarul Revoluției a fost clasat de procurorii militari (surse)

revolutie_1.jpg

Peste 1.000 de oameni și-au pierdut viața în evenimentele din decembrie 1989
Peste 1.000 de oameni și-au pierdut viața în evenimentele din decembrie 1989

Procurorii de la Parchetul Militar au decis clasarea dosarului privind Revoluția din Decembrie 1989, au declarat surse judiciare. Decizia nu este însă definitivă și poate fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Conform surselor, decizia a fost luată de procurorii militari Marian Tudor, Codruț Mihalache și Claudiu Culea.

Printre motivele de închidere a dosarului Revoluției se află: s-a împlinit termenul de prescripție a răspunderii penale, există autoritate de lucru judecat, faptele nu există sau nu sunt prevăzute de legea penală sau a intervenit amnistia.

Ordonanța de clasare poate fi contestată la procurorul șef al Parchetului Militar și apoi la instanță.

În dosarul Revoluției, cercetările au început încă din decembrie 1989. Inițial, au fost câteva mii de dosare. O parte dintre ele, individuale, au fost soluționate pe parcursul anilor, însă alte 2000 au fost unite apoi sub umbrela unui singur caz care a trecut în competența procurorilor de la Parchetul General.

De aproape trei ani, cazul era sub monitorizarea Curții Europene a Drepturilor Omului, care a dat mai multe condamnări împotriva statului român în urma plângerii rudelor unor victime sau a plângerii unor oameni care au fost răniți la Revoluție.

În 2013, Parchetul General s-a angajat față de CEDO și a prezentat un calendar estimativ al pașilor ce urmau să fie făcuți. Acest angajament a fost însă depășit.

Peste 1.000 de oameni și-au pierdut viața în evenimentele din decembrie 1989.