Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ion Caramitru la RFI: Anchetatorii trebuie să meargă până în pânzele albe cu dosarul Revoluţiei

Justiţia trebuie să meargă până în pânzele albe cu dosarul Revoluţiei din decembrie 1989. Iată ce declară la RFI directorul Teatrului Naţional din Bucureşti, Ion Caramitru, una dintre figurile cele mai cunoscute ale evenimentelor de acum 26 de ani.

Ion Caramitru spune că decizia de clasare a dosarului Revoluţiei de către Parchetul instanţei supreme este greşită.

"În cazuri de această importanţă, cercetarea nu poate fi oprită şi dosarul acestui eveniment care a făcut istoria modernă a României trebuie urmărit, hai să spun poetic, la nesfârşit. Problema care se ridică vizavi de ce s-a întâmplat atunci este cum au acţionat din umbră forţe care încă nu sunt scoase în evidenţă, deşi ele s-au făcut cunoscute mai mult sau mai puţin, telefoane la ambasada sovietică, chemări de la Televiziune către acţiuni absurde şi aşa mai departe sunt lucruri care pot fi dovedite cu măsurile fireşti ale anchetei", crede el.

"Nu cred că soluţia Parchetelor de a opri ancheta este cea mai bună. Înţeleg însă că nu este o decizie definitivă şi că poate fi atacată la Înalta Curte şi sper ca Înalta Curte să facă ceea ce este firesc şi anume să meargă până în pânzele albe", spune Ion Caramitru.

"Aşa cum nu s-au prescris întâmplările, ca să nu zic crimele de la Mineriadă, de ce s-ar prescrie cele care au avut loc cu nici un an înainte? E vorba de crime împotriva umanităţii, cel puţin la ancheta Mineriadei şi redeschiderea procesului de aici pleacă, dacă e vorba de asemenea grave acuzaţii", afirmă el.