Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Comentator: În R.Moldova se pot întâmpla lucruri catastrofale din punct de vedere economic, politic şi geopolitic

”În prezent situația este imprevizibilă în R.Moldova. Se pot întâmpla lucruri catastrofale din punct de vedere politic, economic, social şi evident geopolitic”, o spune într-un interviu la RFI, comentatorul politic de la Chişinău, Nicolae Negru. Deputații moldoveni se pregătesc să voteze, săptămâna viitoare moțiunea de cenzură, depusă de socialişti şi comunişti împotriva Guvernului, condus de liberal-democratul, Valeriu Streleț. Între timp, astăzi Curtea de Apel a decis că fostul premier, Vlad Filat, rămâne în arest preventiv. Astfel, magistrații au menținut decizia primei instanțe, a Judecătoriei sectorului Buiucani, prin care Vlad Filat a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile. Avocații fostului lider PLDM, au reiterat faptul ca vor merge la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. 

Comentatorul politic, Nicolae Negru spune la RFI că şansele ca să fie votată moțiunea de cenzură sunt de 60 la 40 la sută în favoarea rămânerii Guvernului Streleț la putere. ”Este important să vedem de ce a apărut această moțiune de cenzură, iar această moțiune de cenzură a apărut după ce Guvernul Streleț şi-a exprimat intenția de reziliere a contractului privind concesionarea Aeroportului Chişinău. M-am mirat că pentru prima dată socialiştii şi comuniştii şi-au unit forțele şi au  semnat această moțiune de cenzură. Partidul Democrat cred că stă în spatele acestei mişcări. Este interesat de această acțiune împotriva rezilierii contractului cu firma omului de afaceri, Ilan Shor, cel care l-a denunțat pe Vlad Filat”.

Ceea ce se va întâmpla cu Aeroportul depinde acum de Executiv, spune analistul. 
”Ideea lui Streleț de a elabora un plan de acțiuni împreună cu partenerii de coaliție şi a stabili concret când se realizează reformele, spre exemplu în justiție, este o idee bună, nu sunt sigur că asta ar interesa Partidul Democrat. PD vrea de fapt să mențină controlul asupra Procuraturii Generale şi a Centrului Național Anticorupție, dar nu vrea nici rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului. PLDM nu poate demite nici procurorul general şi nici pe şeful CNA, în schimb, poate rezilia contractul.
Cred că este vorba de o amenințare în adresa premierului, că dacă merge mai departe spre rezilierea acestui contract, riscă să fie demis”.

Întrebat cum vede funcționarea alianței de guvernare de acum încolo, în condițiile în care au apărut disensiuni între cele trei formațiuni aşa-zise pro-europene, Nicolae Negru a spus: ”PLDM poate fi împins în afara alianței de guvernare. PD zice că dacă va fi demis Cabinetul de Miniştri nu vor fi alegeri parlamentare anticipate. Ce ar însemna asta, că formează un Guvern cu Partidul Comuniştilor şi cu Partidul Socialiştilor, înseamnă că fără alegeri parlamentare anticipate se schimbă, de facto, orientarea geopolitică a R.Moldova. Există o altă variantă, Partidul Comuniştilor, Partidul Liberal şi grupul fostului premier, Iurie Leancă. Dar aici apare o problemă că liberalii nu vor dori o alianță cu comuniştii şi cred că nici grupul lui Leancă nu va dori să facă acest lucru, astfel şi-ar tăia creanga de sub picioare”, susține Nicolae Negru. 

Potrivit comentatorului moldovean, în R.Moldova lucrurile par să se mişte spre alegeri parlamentare anticipate, deşi acestea nu sunt dorite acum nici de Partidul Democrat, nici de Partidul Comuniştilor. Situația este critică acum. În cazul unui eventual scrutin, forțele pro-ruse ar câştiga detaşat, este vorba de Partidul Socialiştilor şi Partidul Nostru al lui Renato Usatîi, şi prin urmare vectorul extern al R.Moldova va fi schimbat.