Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ponta: România, Bulgaria şi Serbia şi-ar putea închide graniţele pentru migranţi, dacă Austria şi Germania o fac

Victor Ponta a declarat sâmbătă la Sofia, în urma întâlnirii cu premierii bulgar şi sârb, că închiderea frontierelor celor trei ţări migranţilor, dacă Germania şi Austria le vor închide pe ale lor, va fi poziţia celor trei state la mini-summitul de duminică de la Bruxelles, relatează Reuters. Bulgaria, România şi Serbia vor fi pregătite să-şi închidă frontierele migranţilor, în cazul în care Germania şi Austria vor face acest lucru, a declarat anterior premierul bulgar Boiko Borisov.

Declaraţia premierilor din România şi Bulgaria este un indiciu al disensiunilor dintre statele membre ale Uniunii Europene (UE) cu privire la modul în care să gestioneze un aflux de sute de mii de migranţi, dintre care mulţi fug din calea războaielor din Siria, Irak şi Afganistan. "Noi, cele trei ţări, suntem pregătite, dacă Germania şi Austria îşi închid frontierele, să nu ne lăsăm ţările să devină zone-tampon. Vom fi pregătiţi să închidem frontierele", a declarat Borisov pentru presă.

"Noi ne îndeplinim obligaţiile, noi suntem solidari cu toată Europa", a spus Ponta. "Dar responsabilitatea nu le poate reveni doar unor ţări", a adăugat el. "Dacă vor exista ţări care îşi vor închide frontierele sau care vor construi garduri, noi avem dreptul să ne apărăm în timp util", a continuat Ponta. Ungaria a construit un gard pentru a-i împiedica pe migranţi să pătrundă pe teritoriul ei şi şi-a închis frontiera cu Croaţia, punând Slovenia în situaţia de a-i urma exemplul şi de ridica la rândul ei un gard.

Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker i-a invitat duminică, la un mini-summit pe şefii de stat şi de guverne din Austria, Bulgaria, Croaţia, Macedonia, Germania, Grecia, Ungaria, România, Serbia şi Slovenia, plus organizaţii-cheie implicate. Scopul reuniunii este să ajungă la "concluzii operaţionale comune care să fie implementate imediat".