Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Primarul din Bălţi Renato Usatîi, eliberat din arest

Liderul Partidului Nostru, primarul oraşului Bălți, Renato Usatii, va fi cercetat în stare de libertate. El este suspectat de violarea dreptului la secretul corespondenței. O hotarâre în acest sens a fost pronunțată duminică de magistrații Judecătoriei sectorului Centru. 

În timpul ședinței de judecată, zeci de oameni au cerut eliberarea lui Usatii. Liderul Partidului Nostru a fost retinut, în seara zilei de vineri de mascaţii de la Serviciul de Informații și Securitate, pe Aeroportul International Chisinau, în timp ce se intorcea de la Moscova. El a fost dus la Procuratura Generală, iar dupa audieri, a fost reținut pentru 72 de ore. La începutul saptamanii, Usatii a facut publice mai multe convorbiri telefonice, dintre fostul premier, Vlad Filat și omul de afaceri, primar de Orhei, Ilan Shor, cel care săptămâna trecută l-a denunțat pe Filat.
"Mulțumesc celor care m-au susținut. Au încercat să mă judece pentru că am interceptat niște convorbiri, dar vreau să vă spun că îmi dădeam foarte bine seama, chiar înainte de a pleca din Moscova, că voi fi reținut”, a declarat Usatii, citat de zdg, în fața mulțimii, care l-a aplaudat continuu, atunci când a ieșit din sediul Judecătoriei Centru.
Procuratura Generală s-a autosesizat acum câteva zile şi a pornit urmărirea penală pe faptul difuzării înregistrării convorbirilor dintre Ilan Shor şi Vladimir Filat, precum şi a afirmaţiilor lui Renato Usatîi despre interceptarea convorbirilor unor demnitari şi politicieni.Urmărirea penală este efectuată de către Secţia exercitare a urmăririi penale în cauze de criminalitate organizată şi excepţionale din cadrul Procuraturii Generale, sub aspectul comiterii infracţiunii de violare a dreptului la secretul corespondenţei. În cadrul investigaţiilor şi acţiunilor de urmărire penală urmează a fi stabilite circumstanţele colectării, deţinerii şi difuzării convorbirilor respective, precum şi alte eventuale fapte infracţionale cu referinţă la circumstanţele descrise.