Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tony Blair îşi cere scuze pentru greşelile comise în privinţa invadării Irakului

tony_blair_scuze_greseli_comise_privinta_invadarii_irakului.jpg

Fostul premier britanic, Tony Blair
Sursa imaginii: 
Reuters/Brendan McDermid

Fostul premier britanic, Tony Blair, îşi cere scuze pentru greşelile comise cu privire la invadarea Irakului în 2003. El recunoaşte într-un interviu pentru CNN că au fost comise unele erori de către coaliţia condusă la acea vreme de Statele Unite. Tony Blair spune însă că-i vine greu să-şi ceară scuze pentru îndepărtarea de la putere a lui Saddam Hussein.

Fostul premier britanic, Tony Blair, îşi cere scuze pentru unele greşeli cu privire la invazia Irakului: "Pot să spun că-mi cer scuze pentru faptul că informaţiile pe care le-am primit au fost greşite, deoarece în pofida faptului că (Saddam Hussein) a folosit armament chimic la scară mare împotriva poporului său, împotriva altora, programul în forma în care am crezut noi că se afla, nu a existat".

Tony Blair se referă la afirmaţia potrivit căreia regimul lui Saddam Hussein deţinea armament de distrugere în masă şi care a fost folosită de către guvernele Statelor Unite şi Marii Britanii pentru a justifica lansarea invaziei din Irak. Rapoartele serviciilor secrete la care se referă Blair s-au dovedit a fi false.

Tony Blair mai spune că în afară de informaţiile eronate despre Irak, îşi cere scuze şi "pentru unele greşeli în planificare şi desigur pentru eroarea noastră în înţelegerea a ceea ce avea să urmeze odată îndepărtat regimul".

"Mi-e greu să-mi cer scuze însă pentru îndepărtarea lui Saddam. Eu cred chiar şi astăzi în 2015 că este mai bine că el nu se află acolo, decât dacă s-ar fi aflat acolo", a mai declarat fostul premier britanic.