Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bogumil Luft, fost ambasador al Poloniei la București : “Noul guvern de la Varșovia va fi și mai reticent în problema imigrației”

bogumil_luft.jpg

Bogumil Luft, fostul ambasador al Poloniei în România
Bogumil Luft, fostul ambasador al Poloniei în România

În Polonia, conservatorii eurosceptici revin la putere și obțin majoritatea absolută în Parlament. Partidul Dreptate și Justiție obține 39 la sută din voturi, cel mai bun scor înregistrat de o formațiune  de la căderea comunismului în 1989. Liberalii din Platforma Civică, care au guvernat în ultimii 8 ani, s-au clasat pe locul al doilea, cu 23 la sută din sufragii.

Pe lângă procentul peste așteptări al conservatorilor, o altă surpriză este reprezentată de ascensiunea formațiunii antisistem a rockerului Pawel Kukiz.

Succesul conservatorilor lui Jaroslaw Kaczynski s-a bazat în special pe două componente principale - o agendă antimigrație și pe promisiuni de natură economică pentru populație. Însă intenția de respingere a imigranților extracomunitari ar putea crea tensiuni în relațiile cu partenerii europeni, mai ales cu Germania care s-ar putea arăta deranjată și de dorința conservatorilor de adoptare a unei linii mai dure față de Rusia. 

Despre o altă relație importantă pentru Varșovia, cea cu Statele Unite dar și despre cum va arăta parteneriatul strategic dintre România și Polonia am discutat cu fostul ambasador al Republicii Polone în România şi Republica Moldova, Bogumil Luft.

În opinia sa noul cabinet de la Varșovia va manifesta o reticență și mai mare față de imigranti. Pe de altăa parte fostul diplomat consideră că parteneriatul strategic pe care îl au România și Polonia va fi consolidat,  mai ales că la începutul lunii noiembrie, președintele polonez Andrzej Duda va veni în vizită la București.

Bogumil Luft: Acest partid a câștigat alegerile, se pare, cu o majoritate absolută. Va fi pentru prima dată în istoria Poloniei din ultimii 26 de ani când va fi un Guvern creat de un singur partid. Până acum, au fost guverne de coaliție. Acest partid era cunoscut, există deja de mult timp și este un partid conservator, de dreapta. În același timp, în ceea ce privește subiectele economice, este un partid de stânga, adică un partid care vrea să fie responsabil în ceea ce îi privește pe cei mai săraci, cei care se descurcă mai greu în contextul economiei de piață, a reformei realizate cu succes în Polonia, dar care a creat și diferențe în societate. În această parte a societății, acest partid are popularitate mai mare.

Reporter: Spuneți un Guvern creat dintr-un singur partid, și nu o coaliție. E un lucru bun sau mai puțin bun pentru scena politică de la Varșovia?

B.L.: Este un lucru bun pentru că acest partid va prelua toată responsabilitatea pentru Guvernare. Asta înseamnă că nu se va putea spune că nu a putut să realizeze toate promisiunile din cauza unor alte forțe de coaliție. Pe de altă parte, este un lucru discutabil ca un partid să aibă o putere așa de mare, să aibă practic orice vrea, mai ales că și președintele Poloniei provine din acest partid.

R: Într-adevăr, conservatorul Andrzej Duda care câștiga alegerile prezidențiale în această vară. Vorbiți-ne puțin despre cel care va premier la Varșovia, Beata Szydlo.

B.L.: Este o doamnă care a fost responsabilă de campania electorală a lui Andrzej Duda. Această campanie a fost făcută într-un mod foarte profesionist și eficient, cun un dialog foarte bun cu electoratul. Această doamnă a dovedit eficiență politică pe timpul campaniei electorale, care nu înseamnă neapărat și eficiență pe postul de prim-minstru.

R: Ce se va întâmpla cu social-democrații care sunt eliminați, pentru prima dată de la căderea comunismului, din viitorul Parlament?

B.L.: Nu va intra în Parlament acest partid post-comunist, care a primit această moștenire de la comuniști. A participat până acum la viața politică și, pentru prima dată, nu va intra în Parlament.

R: Revenind la succesul conservatorilor, au fost promisiuni făcute polonezilor: reducerea vârstei de pensionare, sporirea asistenței sociale pentru familii nevoiașe, în paralel cu creșterea taxelor percepute băncilor și supermarketurilor cu acționariat străin Cum vi se par aceste promisiuni? Vor avea sau nu acoperire?

B.L.: Asta nu se știe. Idee lor sunt originale, să zicem. Mulți economiști spun că nu sunt realizabile, dar rămâne de văzut. Politica lui Orban în Ungaria, care a fost asemănătoare, a adus câteva succese pe plan economic. Guvernul actual al Ungariei este criticat de UE pentru niște aspecte care țin de democrație, libertatea preșei șamd – probleme care pot apărea și pentru partidele care au câștigat alegerile în Polonia – dar, pe plan economic, politicile lui Orban au avut niște succese.

R: Cum credeți că va arăta relația cu Bruxelles-ul, mai ales că unul dintre principalii piloni ai acestei campanii a fost această politică anti-imigrare, deși Polonia acceptase anterior acele cote impuse de refugiați. Se vor deteriora relațiile cu Bruxelles-ul?

B.L.: Trebuie să ne amintim că, pe această tema a refugiaților, mai multe țări est-europene sunt într-o stare de tensiune cu restul UE pentru că aceste guverne nu sunt așa dispuse să participe la primirea refugiaților. Mi se pare aproape sigur că noul Guvern (n.r. polonez) va avea o mai mare rezervă în această chestiune.

R: Această ”mai mare rezervă” pe care și-o vor manifesta ar putea să contribuie și la tensionarea relațiilor cu Berlinul, așa cum ar putea să contribuie și dorința conservatorilor polonezi de a adopta o poziție mai dură față de Rusia, lucru, de asemenea, nedorit neapărat de Germania...

B.L.: În general, în campania electorală se spun multe lucruri, dar, atunci când un partid a preluat Puterea adică este responsabil de politica țării, își modifică atitudinea. Eu cred că și pe această temă politica lor nu va fi așa de clară ca pe timpul campaniei electorale.

R: Relația cu SUA? Cum va arăta?

B.L.: Cred că va arăta foarte bine. Și acest partid este foarte deschis pentru relațiile cu SUA. Este o tradiție în Polonia.

R: Pentru că vorbim despre relații inter-țări, Bucureștiul și Varșovia au un parteneriat strategic. Ce se va întâmpla cu el?

B.L.: Țările noastre au interese comune foarte importante. Avem un potențial combarabil și putem să colaborăm pentru binele Poloniei și României. Ar fi foarte bine dacă această colaborare ar fi mai intensă. Vă reamintesc că președintele Andrzej Duda va veni în vizită la București la începutul lunii noiembrie, ceea ce înseamnă un interesar destul de mare pentru relațiia cu România.

 

 
Bogumil Luft, fost ambasador al Poloniei la București