Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Monica Macovei: Proiectul votului prin corespondenţă încurajează fraudarea alegerilor

Proiectul legii votului prin corespondenţă aflat vineri la vot în Camera Deputaţilor este "foarte prost" şi încurajează "fraudarea alegerilor". Iată ce spune la RFI europarlamentarul Monica Macovei, care afirmă că marile partide nu doresc de fapt ca românii din străinătate să voteze.

Monica Macovei critică actuala formă a proiectului votului prin corespondenţă: "Mi se pare foarte prost şi este practic un proiect de lege care ajută fraudarea alegerilor, prin împiedicarea diasporei de a vota. Românii din diasporă sau cei aflaţi temporar în străinătate pot vota numai la alegerile parlamentare, deci pentru Parlamentul naţional. Nu pot vota la alegerile locale, nu pot vota la alegerile europarlamentare sau cele pentru alegerea preşedintelui. E inadmisibil aşa ceva".

Ea observă că "lipseşte votul electronic cu desăvârşire. Şi PSD şi UDMR au propus eliminarea posibilităţii ca cetăţenii români din străinătate să-şi poată imprima singuri buletinele de vot (...). Asta înseamnă că dacă nu-şi pot imprima singuri buletinele de vot, vor sta la mâna Ministerului Afacerilor Externe, care va trimite câte buletine de vot doreşte, multe sau puţine, am văzut că puţine, la fiecare secţie de vot şi pentru că nu vor fi destule buletine de vot, oamenii nu vor putea vota".

Lidera partidului M10 mai aduce o critică proiectului legii votului prin corespondenţă: "S-a cerut eliminarea înscrierii electronice a alegătorilor. Acest lucru va reduce numărul românilor din diasporă care vor vota, pentru că dacă nu te poţi înscrie electronic în acel registru al alegătorilor, înseamnă că va trebui să faci deplasări uneori de sute de kilometri, pentru a obţine sau pentru a depune documente scrise".

În opinia Monicăi Macovei, "este un proiect foarte prost, un proiect restrictiv (...). Deci practic, îmi arată încă o dată că aceste mari partide de 25 de ani la putere în toate variantele posibile nu doresc ca românii din străinătate să voteze. Şi asta înseamnă fraudarea alegerilor, pentru că reduce masiv numărul alegătorilor şi schimbă rezultatul prin aceasta".