Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Macovei la RFI: Am intrat în grupul ECR din PE, nu sunt defel eurosceptică

Pentru România este mult mai bine să fie alături de Marea Britanie şi Statele Unite, declară la RFI europarlamentarul Monica Macovei. Ea a părăsit grupul popular din PE şi a trecut la grupul Conservatorilor şi Reformiştilor (ECR).

De ce a făcut Monica Macovei acest pas? "Am făcut acest pas pentru că sunt mai aproape de valorile proeuropene şi transatlantice, repet, transatlantice, pe care le are grupul conservatorilor şi reformiştilor şi pentru România în acest moment în care lumea se schimbă şi cred că se şi reîmparte, într-un fel, se reîmpart zonele de influenţă, este mult mai bine şi foarte important să fie alături de Marea Britanie şi Statele Unite. Iar grupul ECR este cel mai aproape care asigură această stabilitate a suveranităţii României", spune ea.

"Un alt motiv este faptul că militează pentru reformarea instituţiilor europene, pentru reducerea cheltuielilor publice, din banii cetăţenilor noştri, ceea ce şi eu fac, după cum ştiţi şi acasă şi aici, eliminarea corupţiei, a birocraţiei, iar din punct de vedere economic, pe taxe mici, pe monedă stabilă, pe libertatea individuală, libertatea economică, într-o măsură mai mare decât grupul PPE", explică eurodeputatul.

 

"România trebuie să fie tot mai integrată în UE"

 

Întrebată dacă-şi asociază imaginea cu euroscepticii britanici şi polonezi din grupul ECR, Monica Macovei a răspuns: "Există foarte puţini membri ai grupului, dar foarte puţini, din Marea Britanie care sunt eurosceptici, dar care nu vor ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, ci vor reformarea instituţiilor europene. Avem multe instituţii europene, se cheltuie mulţi bani, prea mulţi bani publici. Şi de asemenea vor ca puterea de decizie să fie mai mult acasă decât la Bruxelles. În ceea ce mă priveşte e foarte clar că menţin poziţia ca România să fie tot mai integrată în Uniunea Europeană. Problema este cum va arăta Uniunea Europeană peste câţiva ani de zile. Noi avem nevoie de Uniunea Europeană. Nu sunt defel eurosceptică. Nici majoritatea partidelor din acest grup nu sunt eurosceptice. ECR-ul asigură, relaţia aceasta dintre Marea Britanie şi Statele Unite asigură în măsură mult mai mare suveranitatea naţională, faţă de tendinţele de acaparare, să spunem aşa, ale Federaţiei Ruse".

Monica Macovei precizează că "acesta nu este un partid de extremă-dreaptă (...). Sunt câţiva europarlamentari britanici sau polonezi care doresc ca parlamentele naţionale să aibă mai multă suveranitate. Alţii nu doresc acest lucru, doresc ca Parlamentul European să aibă mai multă suveranitate, să aibă mai multă putere de decizie. Există o libertate de vot, de gândire (...). Şi eu cred că dacă în România facem un sondaj, oamenii vor spune în mai mare măsură că doresc ca legislaţia să fie adoptată în Parlamentul European şi nu în Parlamentul naţional şi voi urma această dorinţă a lor şi pentru asta mă voi lupta în continuare. Problema este însă ca legile să fie bine adoptate şi compromisurile care se fac în Parlamentul European să fie cât mai puţine".