Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


C.T. Popescu, despre votul prin corespondență: În continuare, PSD nu dorește o prezență masivă la vot a diasporei

ctp.jpg

Cristian Tudor Popescu crede că asistăm la o tactică politică a PSD-ului
Cristian Tudor Popescu crede că asistăm la o tactică politică a PSD-ului

Deputaţii au adoptat, miercuri, cu 257 voturi "pentru", 12 abţineri şi 30 "împotrivă", proiectul legii votului prin corespondenţă, în forma propusă de comisia de Cod electoral, fiind prevăzut ca acest tip de vot să fie aplicat doar la alegerile parlamentare. Într-un interviu la RFI, jurnalistul Cristian Tudor Popescu spune că asistăm la o tactică politică a PSD-ului, care ”nu a votat până la capăt legea votului prin corespondență”.

”Sub conducerea domnului Dragnea, PSD a realizat că felul în care, până acum, a încercat să contracareze, să blocheze votul diasporei – asta i-a și făcut pe românii din diaspora să voteze împotriva candidaților PSD – a dus la rezultatul din prezidențialele de anul trecut. PSD a înțeles că nu se poate repeta aceeași situație la parlamentarele de anul viitor și să nu aibă niciun fel de răspuns în cazul în care sunt din nou cozi inumane la secțiile de votare. Acum, din ordinul domnului Dragnea, toată lumea a votat cu entuziasm legea votului prin corespondență, dar nu până la capăt: nu s-a votat posibilitatea de înscriere electronică. Asta ar înseamna o înlesnire prea mare, ar fi chiar ușor să te înscrii și, după aceea, să votezi”, afirmă Cristian Tudor Popescu.

Jurnalistul crede că tactica PSD-ului este clară: ”Dacă românul din diaspora chiar dorește să voteze, să cumpere un plic, să îl trimită, să meargă el însuși să se înscrie. Pe scurt, au făcut o operație ceva mai dificilă decât înscrierea pe internet pentru că în continuare PSD-ul nu dorește o prezență masivă la vot din partea românilor din diaspora”.

Un alt neajuns, în opinia lui Cristian Tudor Popescu, este că doresc (n.r. PSD) să vadă ”ce se va întâmpla la alegerile parlamerntare și, în funcție de rezultat, dacă le convine sau nu, își păstrează o marjă de manevră pentru aprobarea votului prin corespondență la europarlamentare și, mai ales, la prezidențiale. Aceasta este socoteala politică pe care și-a făcut-o PSD-ul”.

 
Cristian Tudor Popescu, despre adoptarea votului prin corespondență