Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Statele Unite promit o soluţie la « infernul » din Siria

johnkerry_editorial.jpg

Sursa imaginii: 
hd-img.info

Statele Unite, Rusia, Turcia, Marea Britanie, Franța, Germania, Egiptul, Libanul și Uniunea Europeană, dar şi Iranul, principalul aliat al regimului de la Damasc, se reunesc vineri la Viena pentru a decide ce soluţii urgente se pot lua pentru a se pune capăt războiului din Siria. În acest context, secretarul de stat american, considerat unul dintre artizanii discuțiilor internaționale care se deschid de joi în capitala austriacă printr-o reuniune cvadripartită, a promis că Statele Unite își intensifică eforturile diplomatice pentru o soluție la « infernul » războiului civil din Siria.

John Kerry spune că discuțiile care vor avea loc în această săptămână la Viena oferă cea mai bună șansă de la debutul conflictului, în 2011, pentru o reglementare politică. « Provocarea cu care ne confruntăm astăzi în Siria este nimic mai puțin decât să trasăm o cale de ieșire din infern », a declarat șeful diplomației americane înainte de a pleca la Viena. El a reafirmat că Washingtonul se opun campaniei aeriene a Rusiei în Siria, care ar viza nu organizația jihadistă Statul Islamic, ci grupările armate rebele siriene care luptă împotriva forțelor lui Bashar al-Assad. « Este însă la fel de clar că Rusia și Statele Unite au un număr surprinzător de puncte în comun » pentru a căuta o reglementare politică a conflictului din Siria, a pledat oficialul american, vorbind despre faptul că atât Washingtonul, cât și Moscova doresc « o Sirie unită, seculară ». « În cele din urmă, nimic nu va face mai mult pentru a întări lupta împotriva grupării Statul Islamic decât o tranziție politică care îl îndepărtează pe Al-Assad așa încât să putem uni o mai mare parte din țară împotriva extremismului », a mai afirmat secretarul de stat, lăsând să se înţeleagă că aceasta e soluţia susţinută de Washington.

Să mai spunem, legat de discuţiile de la Viena, că în cei peste patru de conflict în Siria, comunitatea internațională s-a reunit în mai multe rânduri, în formatul Prietenilor Siriei între 2012-2014 ori în cel al conferințelor Geneva 1 și Geneva 2, în iunie 2012 și ianuarie-februarie 2014, discuțiile eșuând însă de fiecare dată. De această dată la discuţii nu a fost invitată se pare Coaliția Națională Siriană, principala alianță politică de opoziție. « Aceasta arată lipsa de seriozitate a proiectului, care este doar unul demonstrativ », a acuzat unul dintre reprezentanţii coaliţiei.