Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Statele Unite promit o soluţie la « infernul » din Siria

Statele Unite, Rusia, Turcia, Marea Britanie, Franța, Germania, Egiptul, Libanul și Uniunea Europeană, dar şi Iranul, principalul aliat al regimului de la Damasc, se reunesc vineri la Viena pentru a decide ce soluţii urgente se pot lua pentru a se pune capăt războiului din Siria. În acest context, secretarul de stat american, considerat unul dintre artizanii discuțiilor internaționale care se deschid de joi în capitala austriacă printr-o reuniune cvadripartită, a promis că Statele Unite își intensifică eforturile diplomatice pentru o soluție la « infernul » războiului civil din Siria.

John Kerry spune că discuțiile care vor avea loc în această săptămână la Viena oferă cea mai bună șansă de la debutul conflictului, în 2011, pentru o reglementare politică. « Provocarea cu care ne confruntăm astăzi în Siria este nimic mai puțin decât să trasăm o cale de ieșire din infern », a declarat șeful diplomației americane înainte de a pleca la Viena. El a reafirmat că Washingtonul se opun campaniei aeriene a Rusiei în Siria, care ar viza nu organizația jihadistă Statul Islamic, ci grupările armate rebele siriene care luptă împotriva forțelor lui Bashar al-Assad. « Este însă la fel de clar că Rusia și Statele Unite au un număr surprinzător de puncte în comun » pentru a căuta o reglementare politică a conflictului din Siria, a pledat oficialul american, vorbind despre faptul că atât Washingtonul, cât și Moscova doresc « o Sirie unită, seculară ». « În cele din urmă, nimic nu va face mai mult pentru a întări lupta împotriva grupării Statul Islamic decât o tranziție politică care îl îndepărtează pe Al-Assad așa încât să putem uni o mai mare parte din țară împotriva extremismului », a mai afirmat secretarul de stat, lăsând să se înţeleagă că aceasta e soluţia susţinută de Washington.

Să mai spunem, legat de discuţiile de la Viena, că în cei peste patru de conflict în Siria, comunitatea internațională s-a reunit în mai multe rânduri, în formatul Prietenilor Siriei între 2012-2014 ori în cel al conferințelor Geneva 1 și Geneva 2, în iunie 2012 și ianuarie-februarie 2014, discuțiile eșuând însă de fiecare dată. De această dată la discuţii nu a fost invitată se pare Coaliția Națională Siriană, principala alianță politică de opoziție. « Aceasta arată lipsa de seriozitate a proiectului, care este doar unul demonstrativ », a acuzat unul dintre reprezentanţii coaliţiei.