Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Stolojan: Soluţia o reprezintă anticipatele; nu-mi doresc sub nici o formă să văd PNL-ul asociat cu UNPR

Soluţia pentru România o reprezintă alegerile anticipate, declară la RFI europarlamentarul PNL, Theodor Stolojan. În opinia sa, un Guvern de tehnocraţi ar însemna lipsa asumării răspunderii politice. Stolojan mai spune că personal nu şi-ar dori o alianţă între liberali şi UNPR.

Theodor Stolojan afirmă că "soluţia pentru România şi soluţia ce răspunde cerinţelor oamenilor care au ieşit în stradă este organizarea de alegeri anticipate (...). Sigur că PSD-ul nu este de acord cu alegeri anticipate, ştiind foarte bine ce-l aşteaptă în aceste alegeri anticipate, ca urmare a modului în care Guvernul PSD, nu mai vorbesc de UNPR, au acţionat nu numai în aceste zile, în general".

Întrebat dacă personal crede că PNL ar putea obţine majoritatea mandatelor în viitorul Parlament, dacă ar avea loc alegeri anticipate, europarlamentarul a răspuns: "E greu de spus. Oricum, anticipatele nu pot fi organizate de pe o zi pe alta şi nici măcar de pe o lună pe alta. Deci va fi un timp care va trece, se vor decanta mai bine şi poziţiile oamenilor care astăzi sunt în stradă. PNL-ul sigur că are prima şansă în aceste alegeri. E greu de crezut însă că va putea realiza o majoritate care înseamnă 50% plus un vot, nu ?".

Un Guvern de tehnocraţi ar fi o soluţie? "Eu nu sunt pentru aşa ceva. Eu am condus, fiind tehnocrat, un Guvern format din miniştri care erau oameni politici, aparţineau unor partide politice, ştiu ce înseamnă. Un Guvern de tehnocraţi înseamnă lipsă de responsabilitate politică, pe care să şi-o asume cineva în faţa acestor cetăţeni care au ieşit în stradă. Sigur, aşa pentru o lună, un Guvern tehnocrat, care să organizeze alegerile anticipate, o lună-două, sigur că poate fi o soluţie, dar încă o dată, România are nevoie de un Guvern, format din oameni politici, care-şi asumă responsabilitatea politică, susţinut de partide politice, cu o majoritate în Parlament şi acest Guvern nu are decât să renunţe la clientelism, să renunţe la corupţie, să-şi angajeze specialişti, care într-adevăr ştiu despre ce vorbesc în fiecare domeniu şi să ţină seama de argumentele lor în adoptarea deciziilor. Dar nu poţi să ai un Guvern pentru care nimeni nu-şi asumă o responsabilitate politică. Uitaţi-vă la acest UNPR, care a fost în mijlocul evenimentelor, a fost una din problemele care au generat această revoltă şi care consideră că nu trebuie să-şi asume nici o responsabilitate politică", răspunde liberalul.

Întrebat dacă vede posibil un Guvern PNL-UNPR sau dacă acesta este exclus din start, Theodor Stolojan a răspuns: "Nu mi-aş dori aşa ceva. Sigur, dacă rămâne acest Parlament în funcţiune, politica până la urmă se face cu voturile în Parlament, dar eu, personal nu-mi doresc sub nici o formă să văd Partidul Naţional Liberal asociat cu UNPR-ul".