Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sorin Cîmpeanu, premier interimar. Iohannis invită societatea civilă la consultări

sorin_campeanu_premier_interimar_iohannis_invita_societatea_civila_la_consultari.jpg

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, desemnat premier interimar
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, desemnat premier interimar

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi că l-a desemnat pe ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, premier interimar. Propunerea prim-ministrului demisionar, Victor Ponta, pentru acest post era ministrul Apărării, Mircea Duşa.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit joi cu premierul interimar, Sorin Cîmpeanu, cu care a discutat despre prorităţile din perioada următoare, printre acestea figurând şi bugetul de stat pe 2016, informează Administraţia Prezidenţială.

Sorin Cîmpeanu a anunţat la Palatul Victoria că i-a convocat pe toţi miniştrii la o şedinţă informală, care va avea loc joi la ora 16, la sediul Guvernului: "Astăzi voi convoca o şedinţă informală cu toţi membrii Guvernului, urmând ca de săptămâna viitoare să intrăm într-un ritm normal cu şedinţe de Guvern planificate miercuri de la ora 12".

Sorin Cîmpeanu le-a solicitat liderilor politici sprijinul partidelor, pentru a-şi duce "la bun sfârşit misiunea" pe care a primit-o şi pe care o consideră dificilă: "Am discutat cu liderii partidelor politice şi îmi doresc sprijinul partidelor politice parlamentare, pentru a putea duce la bun sfârşit această misiune pe care o consider dificilă, asigurându-i în acelaşi timp de disponibilitatea de dialog. România este şi trebuie să rămână un factor de stabilitate şi în acest sens, mesajul către mediul economic este acela al concentrării eforturilor pentru asigurarea unui echilibru cât mai pronunţat, în aşa fel încât să nu generăm pierderi de încredere".

Sorin Cîmpeanu a explicat că Guvernul interimar are responsabilitatea gestionării problemelor curente, dar nu va putea emite ordonanţe de urgenţă şi proiecte de lege. "Asta nu înseamnă că nu vom acorda toată atenţia întocmirii proiectului legii bugetului, întocmirii din punct de vedere tehnic, lege de care depinde atât modul de derulare a investiţiilor, cât şi plata salariilor, a pensiilor şi nu numai", spune premierul interimar.

Klaus Iohannis s-a referit în declaraţia sa de presă şi la manifestaţiile din ultimele zile: "Sunt foarte mulţumit că au fost manifestaţii fără violenţe, fără exagerări".

Preşedintele ţine să le transmită un mesaj celor care au ieşit în stradă: "V-am văzut, v-am auzit, voi ţine cont de solicitările voastre".

Klaus Iohannis mai anunţă că după consultările cu partidele pentru desemnarea unui nou premier, va discuta şi cu reprezentanţi ai societăţii civile: "Am decis ca în continuarea consultărilor cu partidele politice să consult în premieră un nou actor: societatea civilă. Voi convoca pentru vineri după-amiaza un grup care reprezintă atât societatea civilă, cât şi ceea ce se numeşte strada. Doresc să le cunosc părerile".