Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Consultările de la Cotroceni au început. Ce propune Liviu Dragnea?

consultarile_cotroceni_inceput_ce_propune_liviu_dragnea.jpg

Consultări la Cotroceni, între preşedintele Klaus Iohannis şi liderii PSD (Foto: www.presidency.ro)
Consultări la Cotroceni, între preşedintele Klaus Iohannis şi liderii PSD (Foto: www.presidency.ro)

Consultările dintre preşedintele Klaus Iohannis şi partide pentru formarea unui nou Guvern au început joi la ora 15. Prima formaţiune invitată la discuţii a fost PSD.

ACTUALIZARE 1: Liderul PSD, Liviu Dragnea, declară că i-a propus preşedintelui Klaus Iohannis ca după prima rundă de consultări să aibă loc o nouă discuţie cu toţi liderii partidelor parlamentare, pentru a se ajunge la un numitor comun privind profilul viitorului premier şi programul politic: "I-am propus preşedintelui ca după această rundă de consultări să avem o nouă serie de consultări, cu toţi liderii de partide care ar îmbrăţişa această idee, să adunăm obiectivele de viitor de la toate partidele (...), în aşa fel încât să mergem în Parlament cu o soluţie deja discutată şi stabilită. Preşedintele nu respinge această propunere, a spus că o va analiza, aşteptăm cu interes concluziile preşedintelui".

Liviu Dragnea mai spune că în acest fel s-ar renunţa la procedura standard, constituţională, potrivit căreia preşedintele consultă partidele şi apoi nominalizează un premier, care merge la fiecare partid în parte pentru a obţine sprijin politic: "Vreau să plecăm de la altceva, nu de la a nominaliza o persoană care să bată la uşa fiecărui partid şi să stăm cu toţii cu emoţii".

Liderul PSD nu a exclus varianta unui Guvern de uniune naţională sau a unui Guvern de tehnocraţi.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a primit joi la Palatul Cotroceni delegaţia PSD, afirmând că are loc "mai mult decât o simplă schimbare de Guvern": "După părerea mea este mult mai mult decât o simplă schimbare de Guvern. Eu cred că vorbim despre o schimbare de paradigmă politică românească şi cred că e bine să găsim cele mai bune soluţii".

Din delegaţia PSD au făcut parte liderul Liviu Dragnea, preşedintele executiv, Valeriu Zgonea şi vicepreşedinţii Georgian Pop, Ecaterina Andronescu şi Gabriela Firea.

Din delegaţia preşedintelui fac parte consilierii prezidenţiali Dan Mihalache, Andrei Muraru şi Laurenţiu Ştefan.

 

Programul consultărilor de la Cotroceni:

 

Joi:

 

- Ora 15 - Partidul Social Democrat;

- Ora 17 - Partidul Naţional Liberal;

- Ora 18 - Uniunea Democrată a Maghiarilor din România;

- Ora 19 - Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

 

Vineri:

 

- Ora 11.30 - Uniunea Naţională pentru Progresul României;

- Ora 12.30 - Alianţa Liberalilor şi Democraţilor.