Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Piața Universității: Mii de oameni scandează ”Plecați, plecați și nu mai candidați! ”

12189892_980347978688071_5393960836624581736_n.jpg

Sursa imaginii: 
Foto: George Seizu

Peste 10.000 de oameni protestau la ora 21.50 în Piața Universității, scandând "Colectiv", "Solidaritate" și "Singura soluție, înc-o revoluție".

În mulțime sunt foarte mulți tineri, și studenți, și angajați, familii cu copii mici, precum și persoane de vârsta a treia, printre care foști revoluționari.

Oamenii agită steaguri naționale, suflă în fluiere și vuvuzele și, din când în când, scandează "Colectiv", "Solidaritate", "Singura soluție, înc-o revoluție" și "România, trezește-te".

De asemenea, ei poartă pancarte cu mesaje precum: "Vrem un viitor în propria țară", "Tată, mamă, îmi iau țara înapoi", "România lucrului bine făcut?", "Eu nu sunt Preafericit și vreau doar lideri pe merit".

Un bărbat în vârstă are o pancartă cu textul "Dragi părinți, copiii noștri ne arată drumul cel bun, susțineți-i și alăturați-vă lor pentru că merită".

Același bărbat era și miercuri în piață, afișând următorul mesaj: "Dragii noștri copii, iertați-ne. Noi am greșit 26 de ani. Numai voi puteți învinge corupția. Suntem mândri de voi. Mama și tata", unul dintre cele mai distribuite mesaje pe Facebook.

Manifestanții scandează "Nu dați afara tinerii din țară!", ”Hoții” și ”Plecați, plecați și nu mai candidați!”, ”Corupția ucide!”, ”Parlament penal, marș la tribunal!”.

Potrivit Mediafax, oamenii au cântat Imnul național, agită steaguri și suflă în vuvuzele.

Spre deosebire de zilele precedente, când la manifestație au fost în majoritate tineri, acum tinerii sunt în număr mai mic, iar în piață sunt grupuri dispersate și neomogene, reprezentanți ai unor diverse asociații, precum revoluționarul Dumitru Dincă. Manifestanții au mesaje diverse, cerând de la căderea Parlamentului și până la monarhie sau majorări salariele, însă tema centrală rămâne ”Colectiv”.

Unul dintre grupurile de manifestanți a venit cu un banner uriaș pe care scria ”Jos Iohannis”, scandând acest slogan pentru scurt timp. Printre protestari se află și reprezentanți ai grupului Anonymous, cu celebrele măști albe, care spun că susțin pacea mondială.

De asemenea, în mulțime sunt împărțite coli format A 4, în culorile roșu, galben și albastru, pe care srcie ”Jos mafia politică, viitorul României, meritocrația, profesionalism, moralitate, patriotism.

Aceasta este cea de-a treia zi de proteste în Capitală, dar și în mai multe orașe.

 

 

Peste 10.000 de oameni protestau la ora 21.50 în Piața Universității, scandând "Colectiv", "Solidaritate" și "Singura...

Posted by RFI Romania on Thursday, November 5, 2015