Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România respinge ajutorul financiar pentru Republica Moldova

iohanis.jpg

Foto: Presidency.ro
Foto: Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a respins acordarea împrumutului de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Şeful statului a cerut reexaminarea legii care prevede ajutorul pentru ţara vecină. Iohannis arată, în cererea către Parlament, că "nu există certitudinea continuării procesului de reforme" în Republica Moldova.

"Luând în considerare Declarația comună privind instituirea unui parteneriat strategic între România și Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, semnată la București la 27 aprilie 2010 și având în vedere contextul politic actual din Republica Moldova - survenit ulterior adoptării de către Parlamentul României a legii menționate - considerăm că promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova, semnat la Chișinău, la 7 octombrie 2015, nu este oportună câtă vreme nu există certitudinea continuării procesului de reforme și respectării angajamentelor pentru implementarea Acordului de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Moldova, pe de altă parte, semnat la Bruxelles, la 27 iunie 2014", se precizează în documentul emis de Administraţia Prezidenţială de la Bucureşti. 
Legea pentru ratificarea Acordului privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova, semnat la Chișinău, la 7 octombrie 2015, vizează ratificarea unui acord de asistență financiară rambursabilă în sumă de până la 150 de milioane de euro din disponibilitățile rezultate din procesul de privatizare, înregistrate în soldul contului curent în valută deschis la Banca Națională a României. Asistența financiară rambursabilă este acordată Republicii Moldova pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei de stat. Împrumutul se acordă în maximum trei tranșe, iar scadența fiecăreia dintre acestea este de maximum 5 ani, se aminteşte în cererea de reexaminare.
Finantele din Moldova sunt grav afectate de criza financiara, iar analisti economici de la Chisinau au vorbit chiar despre imposibilitatea platii salariilor si pensiilor fara acest ajutor.