Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


David Cameron: Reforma Uniunii Europene, misiune posibilă

cameron_chatham_house.jpg

David Cameron
David Cameron a spus că negocierea unui nou statut al Marii Britanii în UE este posibilă
Image source: 
Kirsty Wigglesworth, AP

Prim-ministrul David Cameron a prezentat oficial cele patru obiective principale în negocierile cu Uniunea Europeană privind statutul Regatului Unit în cadrul UE. Rezultatul acestor negocieri va fi supus unui referendum până la sfâșitul lui 2017, în care electoratul va decide dacă Marea Britanie rămâne membră sau părăsește UE. 

Așteptat de mult timp, discursul premierului Cameron ținut la Institutul Britanic pentru Afaceri Internaționale (RIIA) a durat o oră și a dezvăluit ceea ce de fapt se știa de mai mult timp, cele patru teme de negocieri oficiale cu UE și ceilalți membri ai săi. 

Ele sunt:

  • protejarea pieței unice europene pentru Marea Britanie și celelalte state care nu au aderat la euro - monenda unică europeană;
  • întărirea competitivității prin fixarea unor obiective de reducere a birocrației din UE;
  • exceptarea Marii Britanii de la o "uniune tot mai profundă" și întărirea rolului parlamentelor naționale;
  • restrângerea accesului migranților din UE la beneficii sociale precum creditul de impozite.

Premierul Cameron a spus că de acum a început faza oficială a negocierilor cu partenerii europeni și că deși aceste negocieri se anunță dificile, un rezultat favorabil constituie o "misiune posibilă", deoarece este nu doar în interesul Marii Britanii, ci al Uniunii Europene.

În mod clar, cel mai dificil capitol de negocieri este cel privind restrângerea accesului migranților europeni la sistemul britanic de beneficii sociale, considerat de mulți ca fiind foarte generos și constituind un magnet mai ales pentru cetățenii statelor mai sărace ale UE.

Circa 40% dintre migranții europeni sosiți în ultimii patru ani în Marea Britanie, adică 224 de mii de persoane, primesc beneficii sociale, potrivit datelor oficiale citate de premierul britanic, care s-a referit la migrația netă, ajunsă anul trecut la 300 de mii, majoritatea din țările UE, care ar fi nesustenabilă pe termen lung, potrivit lui Cameron.

Adresându-se direct electoratului britanic, premierul Cameron a spus: "Voi, poporul britanic, veți decide. În acel moment veți avea în mâinile voastre desinul țării. Aceasta e o decizie uriașă, poate cea mai mare pe care o vom lua în decursul vieții noastre. Iar ea va fi o decizie finală", a conchis liderul britanic, excluzând explicit un al doilea referendum, în caz că votul în favoarea părăsirii UE va câștiga.

Premierul Cameron a refuzat să dea vreo indicație cu privire la data viitorului referendum, deși comentatorii susțin că el ar prefera ca votul să aibă loc cât mai curând, poate chiar în prima jumătate a anului 2016.

Pe ansamblu, discursul premierului Cameron a prezentat mai degrabă avantajele statutului de membru al UE, dar a spus că nu e vorba de un atașament afectiv, ci de o decizie rațională, bazată pe interesul național și că dacă negocierile nu se încheie satisfăcător, atunci toate opțiunile din punctul său de vedere rămân deschise.

Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ