Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tăriceanu la RFI: Este un Guvern mai degrabă al preşedintelui, decât al cetăţenilor

tariceanu_rfi_este_guvern_degraba_presedintelui_decat_cetatenilor.jpg

Şeful Senatului, co-preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu
Şeful Senatului, co-preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu

ALDE va decide dacă va vota Guvernul Cioloş în Parlament, după ce află propunerile premierului desemnat şi la ce se angajează viitorul Guvern. Iată ce spune la RFI co-preşedintele formaţiunii, Călin Popescu Tăriceanu. Şeful Senatului consideră că "o formulă poate mai bună ar fi fost aceea cu un prim-ministru independent şi cu miniştri desemnaţi de partide". Tăriceanu mai crede că Dacian Cioloş "îşi va pregăti terenul cu meticulozitate, în aşa fel încât mandatul să fie de succes".

Cum apreciază Călin Popescu Tăriceanu desemnarea lui Dacian Cioloş pentru funcţia de premier? "Cred că este rezultatul normal, firesc al parcurgerii unor etape ulterior demisiei Guvernului Ponta. Preşedintele, conform atribuţiilor sale constituţionale a demarat o serie de consultări cu partidele politice. Sigur că ar fi fost bine ca aceste consultări să fi fost de asemenea însoţite de negocieri între partidele politice, ceea ce subliniez nu s-a întâmplat, pentru a se degaja o majoritate, care să sprijine un viitor prim-ministru şi un viitor Guvern. În final, preşedintele a făcut desemnarea, fără ca această etapă importantă, care revine partidelor, e responsabilitatea partidelor să desemneze un prim-ministru, pe care preşedintele ulterior să-l numească în funcţie. Nu s-a întâmplat şi mie mi se pare că este regretabil şi este un semn prost pentru modul în care funcţionează democraţia reprezentativă la noi, adică partidele s-au derobat de la responsabilităţile pe care le au".

Cum va vota ALDE în Parlament? "În primul rând, va trebui să fac o consultare cu conducerea partidului (...). Cred că trebuie întotdeauna să ne raportăm la nişte principii. Suntem într-o democraţie liberală, o democraţie reprezentativă, în care partidele au rolul lor bine definit, ca atare, un Guvern politic este rezultatul natural al acestui concept. În sistemele noastre politice, peste tot, în toată lumea civilizată, guvernele sunt politice, nu sunt formate din tehnocraţi, sunt formate din responsabilii politici, care au obligaţia lor faţă de electorat şi de aceea merg în faţa Parlamentului, să obţină votul de încredere. Guvernul tehnocrat este un Guvern care n-are nici un fel de legitimitate şi reprezentativitate, până în momentul învestirii de către Parlament. Sigur, după ce capătă învestirea Parlamentului, atunci putem vorbi de legitimitatea dată de votul Parlamentului, dar înainte nu văd de ce să folosim aceste mecanisme (...). Va trebui să vedem care sunt propunerile pe care le face primul-ministru desemnat, ce doreşte să facă, la ce se angajează cu viitorul Guvern, toate aceste lucruri vor fi luate în calcul, pentru a ne stabili poziţia la votul de învestitură", precizează Călin Popescu Tăriceanu.

 

Premier tehnocrat şi miniştri politici

 

Întrebat dacă din viitorul Guvern ar trebui să facă parte miniştri propuşi de partide, co-preşedintele ALDE a răspuns: "O formulă poate mai bună ar fi fost aceea cu un prim-ministru, fiind o personalitate independentă şi cu miniştri desemnaţi din partidele care ar putea să acorde sprijinul politic viitorului Guvern. Nu am înţeles că preşedintele acceptă această formulă".

Cum crede fostul prim-ministru, Călin Popescu Tăriceanu, că va gestiona premierul tehnocrat, Dacian Cioloş, presiunile politice care ar putea veni din Parlament şi din teritoriu? "Fără un sprijin politic în Parlament, nu e foarte uşor de gestionat un Guvern în atari situaţii. Sigur că Guvernul care urmează să se formeze va avea două misiuni importante. În ordinea cronologică ar fi elaborarea şi votarea bugetului, dar atenţie, bugetul nu este o expresie a administraţiei, nu e o formulă administrativă, bugetul este suma unor politici şi de aceea este nevoie de un sprijin politic şi de o gândire politică. Şi al doilea lucru, fără îndoială, gestionarea celor două alegeri, cele locale şi cele parlamentare, din punct de vedere administrativ. Dar un Guvern nu poate să stea 12 luni, să facă numai atât. De aceea, subliniez că orice Guvern are nevoie de un sprijin politic în Parlament. Nu ştiu cum au gândit preşedintele şi primul-ministru. Cred că suntem într-o situaţie nu chiar inedită, dar în care Guvernul nu este expresia voinţei cetăţenilor exprimată prin intermediul Parlamentului, ci mai degrabă formula aceasta care rezultă este rezultatul voinţei preşedintelui, este un Guvern al preşedintelui, mai degrabă, decât al cetăţenilor", crede şeful Senatului.

 

"Dacian Cioloş îşi va pregăti terenul cu meticulozitate"

 

Călin Popescu Tăriceanu crede că Dacian Cioloş a căpătat suficientă experienţă politică, pentru a face faţă situaţiei: "Cred că exerciţiul politic pe care l-a făcut atât ca ministru al Agriculturii şi ulterior, în calitate de comisar european pentru Agricultură i-a permis să capete o experienţă politică, nu numai administrativă, considerabilă. Cred că Dacian Cioloş ştie ce trebuie să facă, presupun că ştie ce trebuie să facă, dar sigur că eu nu pot să vorbesc în numele lui, nici nu vreau să-i dau sfaturi. Cu experienţa pe care o are, fără îndoială şi în momentul în care a acceptat această misiune, care nu este una deloc uşoară, probabil că a anticipat o serie de dificultăţi, pe care trebuie să le surmonteze şi la care va trebui să găsească soluţii. Experienţa de comisar european cred că l-a învăţat multe lucruri şi în pofida dificultăţilor pe care eu le-am semnalat şi care sunt reale, după părerea mea, cred că-şi va pregăti terenul cu meticulozitate, în aşa fel încât mandatul să fie de succes".

 
Călin Popescu Tăriceanu, despre desemnarea lui Dacian Cioloş pentru funcţia de premier