Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alegeri PE: "Spitzenkandidaten", praguri obligatorii, votul în străinătate

Parlamentul a spus miercuri în propunerea sa oficială de modificare a legii electorale UE că în campania pentru alegerile europene ar trebui să fie nominalizați oficial, la nivelul UE, candidați la poziția de președinte al Comisiei Europene (“Spitzenkandidaten”). Acești candidați ar trebui să se prezinte în alegerile pentru PE individual și să fie nominalizați cu cel puțin 12 săptămâni înainte de alegeri, se mai spune în text.

În urma dezbaterii din 27 octombrie, Parlamentul a votat ieri o propunere pentru reformarea Legii electorale a UE din 1976 cu 315 voturi pentru, 234 împotrivă și 55 de abțineri. Actualele diferențe majore dintre prevederile naționale subminează noțiunea de cetățenie europeană și principiului de egalitate, se arată în text. 

"Dorim să adaptăm legea electorală din 1976 noilor realități", a spus co-raportorul Danuta Hübner (PPE, PL) în dezbaterea din 27 octombrie. "Alegerile pentru Parlamentul European continuă să fie foarte naționale. Sperăm să determinăm creșterea interesului cetățenilor europeni pentru participarea la acest important element al procesului de luare a deciziilor la nivel european".

Pentru stabilirea listelor electorale, Parlamentul a votat termenul de 12 săptămâni înaintea alegerilor.

Pentru țările mai mari, PE susține praguri electorale obligatorii între 3 și 5% din voturi. Ținând cont de sistemele existente în prezent, Spania și Germania ar trebui să introducă astfel de praguri obligatorii.

Dreptul de a vota în străinătate

Toți cetățenii care trăiesc în străinătate trebuie să poată vota în alegerile pentru Parlamentul European, de aceea sisteme de vot electronic, online sau prin corespondență trebuie să fie disponibile în toate statele membre, spune Parlamentul.

Patru state nu au prevăzut o posibilitate pentru cetățenii lor din străinătate de a vota în recentele alegeri europene din 2014 (Republica Cehă, Irlanda, Malta, Slovacia). Pentru celelalte state, votul a fost posibil fie prin corespondență, fie la ambasadă, fie prin proxy, fie electronic).

Pentru a evita votul dublu (al persoanelor cu cetățenie multiplă care locuiesc în străinătate), deputații cer ca statele membre să facă schimb de informații cu privire la votanți.

Mai multă vizibilitate pentru partidele politice europene

Buletinele de vot pentru alegerile europene ar trebui să ofere la fel de multă vizibilitate denumirilor și logourilor partidelor naționale ca și partidelor europene la care ele sunt afiliate, mai spun deputații. Afilierea europeană a unui partid național ar trebui să fie clară în toate materialele sale de campanie.

Parlamentul sugerează de asemenea crearea unei circumscripții comune în care prima poziție de pe liste este ocupată de candidatul nominalizat de fiecare familie politică pentru funcția de Președinte al Comisiei. 

Co-raportorii vor avea o conferință de presă joi, 12 noiembrie, la orele 9.00 (ora Bruxelles). Conferința de presă va fi transmisă în direct.