Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Paris, sâmbătă dimineaţă: Pieţe şi chioşcuri de ziare închise

img_4011.jpg

Foto: Vasile Damian
Foto: Vasile Damian

Parisul e pustiu sâmbătă dimineaţa, după atentatele teroriste de vineri noapte. Cetăţenii au fost sfătuiţi să rămână în case. Toate şcolile şi universităţile, dar şi pieţele şi chioşcurile de ziare sunt închise. Vasile Damian a trecut prin cartierele pariziene şi prezintă atmosfera.

E foarte puţină lume pe străzi la Paris în această dimineaţă şi pare a nu se simţi nicio tensiune în cartiere. Brutăriile şi magazinele alimentare au fost deschise ca în orice sâmbătă obişnuită, inclusiv câteva restaurante. Am trecut prin faţa celebrului Moulin Rouge, care e pustiu, dar este o zonă nocturnă, deci într-un fel e normal. Toate şcolile şi universităţile sunt însă închise sâmbătă, chiar dacă în Franţa ele au activitate. Schimbarea mare este în pieţe, însă. Piata Batignolles care are loc în fiecare sâmbătă dimineaţa este pustie. Am stat de vorbă cu două-trei doamne care veniseră să îşi aranjeze marfa şi au constatat că totul e închis. De altfel, toate activităţile legate de Primărie, deci şi pieţele în aer liber, au fost suspendate.   

Cât de prezente sunt forţele de poliţie?

Eu sunt de peste 30 de minute pe străzile Parisului şi nu am remarcat nimic deosebit. Am zărit câţiva poliţişti care controlau actele unor tineri care erau probabil ieşiţi de la o petrecere. În rest, nu am văzut nimic. Oamenii ies de la metrou, autobuzele merg în mod normal. O schimbare mare însă: chioşcurile de ziare sunt închise. Putem să ne întrebăm ce ar fi putut să publice, având în vedere că actualitatea se schimbă de la o oră la alta. Cele mai calde informaţii sunt acum pe internet, pe reţele de socializare şi aşa mai departe, iar nu în ziare.

Reaminteşte-ne firul evenimentelor.

Totul a început în jurul Stade de Frace. S-au auzit trei explozii. Cele mai multe atacuri au avut loc, totuşi, în inima Parisului, patru dintre ele pe diverse străzi din arondismentul 10 şi 11, iar un al cincilea, cel mai sângeros, la Bataclan, unde avea loc un concert rock. Cel puţin 80 de victime se înregistrează acolo. Sala a fost luată cu asalt de cinci atacatori, dintre care 4 au murit în timp ce şi-au detonat centura cu explosibil, iar al cincilea a fost ucis pe străzile din Paris. Alţi trei atacatori au murit la Stade de France, unde se afla în tribune preşedintele Francois Hollande, care a fost evacuat de urgenţă. La miezul nopţii a avut loc un Consiliu de Miniştri. În această dimineaţa are loc şi un consiliu de securitate.

Ascultă: Vasile Damian, din Paris.