
Politică
Atentatele de la Paris, în centrul dezbaterilor democrate pentru alegerile americane
Un minut de reculegere în memoria victimelor de la Paris a marcat începutul dezbaterii, desfășurată sâmbătă la Drake University din Iowa. Iar dezbaterea a prilejuit un schimb de replici între Hillary Clinton și contracandidatul ei, senatorul Bernie Sanders, pe tema oportuntății invaziei americane din Irak, din 2003.
Hillary Clinton a insistat că scrutinul american nu va fi doar unul pentru alegerea unui presedinte ci si a unul comandant suprem. "Noi trebuie să fim hotărâți să unim lumea pentru a distruge ideologia jihadistă radicală a organizațiilor precum Stat Islamic ", a declarat Hillary Clinton.
Ea a precizat că Occidentul nu se află în război împotriva islamului, și a refuzat să utilizeze terminologia de islam radical, punctând că războiul este împotriva extremismului violent.
Hillary Clinton, care este candidatul favorit al taberei democtrate, a fost supusă imediat criticilor contracandidatului Bernie Sanders, pentru votul ei din 2003 prin care a susținut invazia americană asupra Irakului. Candidatul democrat a legat intervenția americană de haosul regional ce a contribuit inclusiv la apariția organizației teroriste Stat Islamic, notează Reuters.
A doua zi după seria de atacuri mortale cu bombă și arme ce au ucis cel puțin 129 de persoane la Paris, Sanders a declarat că invazia a fost "una dintre cele mai grave greșeli de politică externă din istoria modernă a Statelor Unite".
Clinton, care a declarat frecvent că votul a fost o greșeală, a insistat că votul ei ar trebui plasat în contextul istoric al anilor de terorism de dinainte de invazie. "Dacă vom ajunge să abordăm problemele ridicate de extremiștii jihadiști, trebuie să înțelegem că au antecedente la ceea ce s-a întâmplat în Irak", a spus ea.
Clinton, fost secretar de stat, are mult mai multă experiență de politică externă decât oricare dintre rivalii săi — Sanders, senator de Vermont, și fostul guvernator de Maryland Martin O'Malley, mai notează Reuters.