Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Programul guvernării Cioloş: reforme electorale "ambiţioase", cu puţine şanse să treacă de Parlament

Planul Guvernului Cioloş cuprinde modificarea de urgenţă a legislaţiei electorale astfel încât primarii şi preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi în două tururi de scrutin,iar alegerile să fie comasate şi toţi aleşii să aibă mandat de 5 ani, ceea ce ar însemna revizuirea Constituţiei.

Printre priorităţile noului guvern figurează amendarea, de urgenţă, a legislaţiei electorale cu stabilirea a două tururi de scrutin pentru alegerile de primari şi preşedinţi de consilii judeţene, eliminarea pragului pentru consiliile locale, reducerea numărului de semnături pentru independenţi, posibilitatea asocierii unor independenţi pe liste pentru consiliile locale, facilitarea creării de secţii de votare pentru diaspora, acolo unde există o prezenţa semnificativă a cetăţenilor români, obiectivul fiind acela că niciun proces electoral din România să nu mai fie vreodată pus sub semnul întrebării din cauza modului de organizare.

În acelaşi timp, programul prevede şi un proiect de comasare a alegerilor prin uniformizarea tuturor mandatelor la cinci ani şi alinierea datelor pentru alegerile prezidenţiale, parlamentare, europarlamentare şi locale în scopul minimizării impactului negativ al proceselor electorale asupra vieţii economice şi sociale a ţării. Acest proiect ar presupune însă revizuirea Constituţiei, care prevede clar că mandatul Parlamentului şi al aleşilor locali este de patru ani, în timp ce mandatul şefului statului este de cinci ani.

De asemenea, noua echipă guvernamentală îşi propune digitalizarea listelor electorale în regim de urgenţă şi informatizarea procesului electoral pentru a evita fraudele electorale. În fine, un alt punct este urmărirea aplicării stricte a legislației privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale şi facilitarea implicării grupurilor din societatea civilă în formularea de iniţiative legislative.

La RFI, politologul Alexandru Radu spune că planurile sunt “ambiţioase” dar multe nu au şanse. Comasarea alegerilor e cea mai puţin fezabilă pentru că ar fi neconstituţională, chiar dacă subiectul merită dezbătut public. « Aceast lucru presupune modificări de Constituţie, greu de realizat. De asemenea, există o recomandare a Comisiei de la Veneţia care spune că NU trebuie suprapuse alegerile, că fiecare tip de scrutin trebuie să fie separat, cu specificul lui, tocmai pentru a nu se influenţa reciproc şi pentru a lăsa alegătorului posibilitatea să decidă în deplină cunoştinţă de cauză », explică Alexnadru Radu.

La fel de nerealist pare şi obiectivul deschiderii scenei politice pentru independenţi şi partidele mici. « Un astfel de set de măsuri este binevenit. Într-adevăr avem nevoie de deschiderea jocului şi de o democratizare a competiţiei pentru că, în momentul de faţă, ea este dominată de marile partide şi, de altfel, întreg sistemul a fost construit în acest sens al unei oligarhii...Deci vorbim de măsuri binevenite, necesare, corecte şi de bun simţ cu un singur amendament : în ce măsură astfel de modificări legislative vor fi acceptate de marile partide politice ?!? », spune politologul. În fine, în privinţa informatizării procesului electoral Alexandru radu aminteşte că aceasta ţine strict de Autoritatea Electorală Permanentă, instituţie autonomă, şi nu de guvern. Acesta ar putea cel mult să pună presiuni şi să ofere un buget pentru o astfel de măsură dar, din nou, totul va avea nevoie şi de un gir parlamentar greu de garantat.