Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Teofil Bauer, ambasadorul Ucrainei: ”Vom fi un partener de încredere în tranzitul gazelor și în această iarnă”

Ucraina va rămâne un partener de încredere al Europei în ce privește transportul gazelor naturale pe timpul acestei ierni, în pofida conflictului cu Rusia, declară în exclusivitate pentru RFI ambasadorul Ucrainei la București, Teofil Bauer.

Potrivit ambasadorului, Ucraina își menține obiectivul de a-și restabili autoritatea asupăra tuturor regiunilor aflate acum sub controlul Rusiei sau al rebelilor susținuți de Moscova.

Întrebat cum explică apariția știrilor privind constituirea unui corp de armată având ca însărcinare apărarea Bucovinei de Nord împotriva României, Teofil Bauer afirmă că aceste știri fac parte din războiul hibrid dus împotriva Ucrainei, la fel ca și informațiile referitoare la  încorporarea preferențială a etnicilor români.

Cum ați descrie situația actuală di zonele de conflict și în ce măsura se respectă deciziile rudei de negocieri Minsk II și ale summitului de la Paris?

În primul rând, doresc  să menționez faptul că Ucraina a fost inițiatorul atât al rundei Minsk II cât și al întâlnirii de la Paris. Iar scopul principal al discuțiilor a fost reinstaurarea păcii, încetarea focului și schimbul de prizonieri. Iar dacă privim la rezultatele acestor discuții, putem spune că Ucraina și-a atins scopul. De la bun început, Ucraina și-a manifestat disponibilitatea de a realiza o înțelegere și în consecință a finalizat retragerea din zona de conflict a tancurilor și a armamentului greu cu calibru de până la 100mm. Îndeplinirea de către Ucraina a obligațiilor ei ar trebui să ducă la gesturi similare și de cealaltă parte. Numai că, de partea cealaltă, rebelii, care se știe de cine sunt controlați, nu respectă întru totul aceste înțelegeri. Una dintre consecințele nerespectării acestor înțelegeri este faptul că, recent, un soldat ucrainean și-a pierdut viața. Dar, în general vorbind, putem spune că avem o situație de pace, într-adevăr, foarte fragilă. Așa că, putem spune că există precondițiile necesare pentru o viață pașnică și care să ducă inclusiv la refacerea de pe urma războiului.

Comentatorii vorbesc despre o înghețare a conflictului, mai degrabă decât despre o soluționare a lui. Ce părere aveți?

Eu nu aș fi atât de categoric. Dar, oricum, scopul nostru final rămâne reluarea de către noi a segmentului de frontieră dintre Ucraina și Rusia și revenirea la situația de dinainte de declanșarea conflictului.  Trebuie să ajungem la un final în care Rusia să-și retragă toate trupele și toată tehnica din zonele pe care le-a ocupat. Aceasta va permite Ucrainei să organizeze alegeri și în zonele pe care nu le mai controlează acum,  ceeea ce va duce la stabilizarea situației. Toate acestea vor fi posibile doar cu participarea activă a misiunii OSCE, a misiunii ONU în regiune și a altor structuri internaționale. Numai așa vom putea avea alegeri libere și democratice în zonă și vom putea stabiliza situația.

Cum influențează evenimentele din Siria situația din țara dumneavoastră?

După părerea mea, se încearcă a se distrage atenția stateor europene și comunității internaționale de la situația Ucrainei. Iar criza migraționistă care afectează acum Europa nu face decât să confirme acest lucru. Însă trebuie să fim conștienți că acest conflict din Ucraina este de fapt un conflict în centrul Europei și nimeni nu  are dreptul de a rămâne de o parte,doar în calitate de simplu observator. Și nu trebuie uitat faptul că rădăcina acestui conflict este opțiunea pro-europeană a poporului ucrainean.

Nu vă temeți de o reîncălzire a conflictului, după ce Rusia va fi rezolvat , într-un fel sau altul, cu Siria?

Eu nu cred că situația Ucrainei este legată în mod direct de Siria. Noi suntem preocupați în special de situația noastră. Și vă asigur că vom întreprinde toți pașii necesari, atât în plan diplomatic, cât și de altă natură, pentru a reglementa situația.

Cum se prezintă situația economică a Ucrainei în acest moment?

Economia ucraineană traversează acum un proces de stabilizare, datorită sprijinului partenerilor noștri europeni și occidentali și a Fondului Monetar Internațional. Și cel mai important succes obținut este stabilizarea monedei naționale. De la începutul anului, rezervele Băncii naționale au crescut cu 30%. Iar aceasta ne dă un motiv de optimism deoarece stabilizarea fincnaiar-bancară va încuraja activitatea de investiții în Ucraina. În plus, la sfârșitul acestei veri s-a constatat o revenire pe creștere a producției industriale în țara noastră. Datorită acestui proces de stabilizare , Ucraina a reușit să pompeze în depozitele subterane o cantitate de peste 17 miliarde de metri cubi de gaze naturale, ceea ce ne dă o siguranță în perspectiva sezonului rece

Ce se va întâmpla în această iarnă cu tranzitul gazelor rusești prin Ucraina?

Trebuie să vă sun că în pofida războiului, Ucraina a rămas un partener de nădejde în ce privește tranzitarea gazului spre Europa. Și această tendință va fi continuată și în iarna care vine. De exemplu, numai în luna octombrie, volumul de gaze tranzitat prin Ucraina spre Europa a crescut cu 50%. Pot să vă asigur că Ucraina va rămâne un partener în transportul gazelor dinspre Rusia spre Europa Centrală și de Sud-Est.

 

Sunteți mulțumit de stadiul relațiilor cu România în acest moment?

România demonstrează astăzi bunăvoință și face gesturi de bună vecinătate la adresa Ucrainei. Și vorbim despre o susținere puternică din partea României, atât în plan bilateral cât și în cadrul instituțiilor internaționale și la Uniunea Europeană. La fel, dacă vorbim despre deputații români la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, există o susținere puternică pentru ucraina. Simțim sprijinul României și în activitățile comune din cadrul OSCE, ca și în plan bilateral, prin semnarea unei întregi serii de acorduri, în diferite domenii. Sigur, putem face mai mult, dacă vom extrapola dialogul politic în dierse domenii tehnice. Trebuie să lucrăm atât de mult împreună încât nimeni și nimic să nu ne mai despartă în viitor.

Lucrurile stau la fel de bine și în chestiunea minorităților?

Nu există problema minorităților în relațiile noastre bilaterale. Eu văd prezența minorităților noastre pe teritoriile ambelor țări drept un factor care să ne apropie, nicidecum să ne despartă. Dacă cineva vine să pună această problemă, o pune doar în linii generale, dar nu vine cu argumente concrete, astfel că pot demonstra că problema ca atare nu există. Din aceste motive, cred că trebuie să ne îndepărtăm de politizarea problemei minorităților în relațiile noastre, iar dacă apar unele probleme punctuale, să facem tot ce putem ca să le rezolvăm de la caz la caz.

Ce aveți de spus în legătură cu informațiile potrivit cărora Ucraina ar fi pregătit un corp special de armată în Bucovina de Nord pentru a se apăra de o presupusă agresiune din partea României?

Eu văd acest lucru ca pe unul dintre elementele războiului hibrid care se poatră în acest moment împotriva Ucrainei. În acest război, orice informație poate fi folosită în favoarea sau în detrimentul uneia dintre părți, în funcție de cum se dorește. Sigur că dumneavoastră vă amintiți faptul că în perioada mobilizării din Ucraina, atât în prima, cât și în a doua etapă, în unele publicații românești din Ucraina s-a speculat că ar avea loc o mobilizare preferențială a etnicilor români. Dar noi am pus la dispoziția părții române date concrete referitoare la raionul Herța, unde locuiesc cei mai mulți etnici români. Raionul respectiv numără 33.000 de locuitori și au fost trimise 1000 de înștiințări de încoprorare. Dintre acestea, numai trei au devenit efective, deci au fost efectiv mobilizați numai trei oameni. Cred că problema a dispărut de la sine. Ucraina este transparentă și putem pune la dispoziție date privitoare la orce aspect. Și spun acest lucru în permanență oficialilor români. Și suntem gata să discutăm orice problemă.