Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cameron pledează pentru atacuri aeriene împotriva IS în Siria

cameron.jpg

Premierul britanic, David Cameron
David Cameron reia ideea atacurilor aeriene în Siria

Prim ministrul britanic, David Cameron, a reluat în parlament ideea loviturilor aeriene împotriva organizației Statul Islamic (IS) în Siria, spunând că atacurile teroriste de săptămâna trecută de la Paris au întărit argumentele în favoarea unei astfel de acțiuni. În același timp, guvernul britanic a sporit resursele financiare pentru combaterea organizațiilor teroriste.

Vorbind în Camera Comunelor, premierul Cameron a spus că dorește "să lovească capul șarpelui" IS la Raqqa, capitala autoproclamatului stat în Siria. 

"Deasupra Siriei noi sprijinim aliații noștri - Statele Unite, Franța, Iordania, țările din Golf - cu informații, supraveghere și realimentare. Dar eu consider, așa cum am spus de multe ori până acum, ar trebui să facem mai mult", a spus premierul Cameron.

"Suntem confruntați cu o amenințare directă și crescândă și trebuie să luăm măsuri nu doar în Irak, ci și în Siria", a adăugat el. 

Liderul opoziției Laburiste, Jeremy Corbyn, cunoscut pentru opoziția sa față de intervențiile militare peste hotare, a spus că dorește ca orice acțiune militară să aibă sprijinul comunității internaționale și aprobare legală din partea ONU.

Eșecul din 2013

Acțiunea militară în Siria a fost respinsă prin vot de Camera Comunelor în 2013, când guvernul Cameron a cerut aprobare pentru efectuarea de lovituri aeriene împotriva forțelor regimului președintelui Bashar al Assad. 

Forțele aeriene britanice au lansat totuși atacuri împotriva militanților IS prin intermediul unor drone fără personal, iar săptămâna trecută într-un atac lansat de aviația Statelor Unite a fost ucis la Raqqa Mohammed Emwazi, zis și Jihadi John, cetățeanul britanic cunoscut din clipurile video cu execuțiile de ostateci occidentali în care apărea mânuind un cuțit și vorbind în engleză.

Parlamentul a aprobat în schimb lovituri aeriene împotriva IS în Irak, care continuă de doi ani, premierul Cameron spunând că în acest răstimp au fost atacate 350 de obiective.

Intervenția din Camera Comunelor coincide cu intensificarea atacurilor aeriene împotriva IS efectuate de Rusia și Franța, țări ai căror lideri au participat alături de premierul Cameron la summitul G20 desfășurat zilele trecute în Turcia. IS a revendicat atentatele de la Paris din 13 noiembrie.

Bani pentru spioni

Între timp, guvernul a anunțat că va angaja 1900 de de lucrători suplimentari în cele trei servicii secrete MI5 (intern), MI6 (extern), GCHQ (interceptarea comunicațiilor), o creștere de 15% față de numărul actual de 12700.

Ministrul de finanțe, George Osborne, favorit la succesiunea lui Cameron în fruntea Patidului Conservator și a guvernului, a anunțat că va dubla fondurile pentru lupta împotriva ciber-criminalității la 1,9 miliarde de lire sterline (2,66 miliarde euro, 12 miliarde RON) în următorii cinci ani.

Liderul Partidului Laburist Corbyn i-a cerut premierului Cameron să revină asupra reducerilor bugetare preconizate la ministerul de interne, spunând că în situația actuală aceste măsuri pot reduce eficacitatea combaterii și prevenirii de către poliție a amenințării teroriste.