Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


RFI 25 de ani. Consultantul politic, Răzvan Prișcă: România, un teren plin de capcane, pe care le evităm din noroc

consultantul_politic_razvan_prisca_romania_teren_capcane_evitam_noroc.jpg

Simona Constantinescu, Magda Prelipceanu și Răzvan Prișcă
Simona Constantinescu, Magda Prelipceanu și Răzvan Prișcă

Poate schimba incendiul din clubul Colectiv destinul unei națiuni? La această întrebare au încercat să răspundă invitații Magdei Prelipceanu, Simona Constantinescu, de la Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile și consultantul politic, Răzvan Prișcă.

În opinia Simonei Constantinescu, incendiul din Colectiv a determinat o schimbare în modul în care ne raportăm ca cetățeni la instituțiile statului. ”Ca cetățean am simțit o responsabilitate mult mai mare de a mă uita la ceea ce se întâmplă în jurul meu”, spune reprezentanta Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile.

De partea sa, consultantul politic, Răzvan Prișcă afirmă că trebuie să înțelegem că a fost o întâmplare că tragedia a avut loc la Colectiv și nu în altă parte: ”Pericole de acest gen ne pândesc la tot pasul. România este un teren pe care ne-am pus capcane la tot pasul și pe care de 26 de ani reușim să le evităm din noroc”.

El afirmă că efectiv suntem 20 de milioane de supraviețuitori. După această tragedie, societatea se va schimba, dar ca să se schimbe în bine și spre normalitate, trebuie să înțelegem că această tragedie a fost rezultatul indolenței noastre, crede consultantul politic, Răzvan Prișcă.

După proteste și demisia Guvernului Ponta, în stradă s-a cerut ca noul Executiv să fie independent. Avem un Guvern nou, de tehnocrați, iar astăzi este programată prima ședință a noului Cabinet. Care sunt așteptările de la Guvernul Cioloș?

Simona Constantinescu spune că primul set de așteptări a fost inclus în scrisoarea înaintată președintelui, scrisoare ce cuprindea o serie de criterii de integritate și competență necesare pentru miniștrii nominalizați. Acestea pot fi translatate la orice nivel de demnitate publică. Ea precizează că integritatea și competența sunt cuvintele cheie.

De partea sa, Răzvan Prișcă spune că are așteptări imediate, concrete și așteptări indirecte, pe care speră să le vadă realizate parțial într-un an de zile și efectiv în cinci ani de zile.

În opinia sa, așteptările directe includ legea bugetului, care ”aștept să fie regândită complet, mă aștept să văd un buget construit pe centrii de cost și de profit, un buget care să analizeze cheltuirea cu eficiență a fiecărui leu, la fel cum se întâmplă într-o multinațională, indiferent de modul în care politicienii vor percepe această schimbare de paradigmă. Aștept de la Cabinetul Cioloș să pună ordine în acele lucruri care ne afectează viața de zi cu zi, care ne pun în pericol siguranța”.

 
Simona Constantinescu și Răzvan Prișcă, intervievați de Magda Prelipceanu, despre efectele incendiului din Colectiv