Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum arunci în aer un avion?

russian_plain.jpg

Sursa imaginii: 
Reuters

Organizaţia teroristă Stat Islamic a prezentat o fotografie a bombei care a provocat prăbuşirea avionului de pasageri rus în Peninsula Sinai din Egipt, atentat terorist în care şi-au pierdut viaţa 224 de oameni. Rusia poate considera gestul o sfidare : bomba artizanală fusese amplasată sub nasul tuturor, în cabina pasagerilor, chiar sub un scaun de la geam, au stabilit experţi FSB, citaţi de Kommersant.

Imaginea cu presupusa bombă, fabricată dintr-o cutie de suc a fost publicată pe site-ul revistei Dabiq, aparţinând organizaţiei teroriste Statul Islamic. În fotografie apare o cutie de Schweppes Gold şi un detonator. De asemenea, au fost prezentate imagini ale paşapoartelor unor pasageri ruşi ucişi în atentat. Autenticitatea imaginilor nu a fost confirmată încă de serviciile secrete occidentale sau ruse însă, potrivit unor surse din cadrul investigaţiei, citate de cotidianul rus Kommersant, bomba care a provocat dezintegrarea aeronavei a fost plasată chiar printre pasageri. Mai precis, sub unul dintre scaunele pasagerilor, şi nu în cala avionului, aşa cum s-a spus anterior.   Aceeaşi sursă mai susține că dispozitivul artizanal ar fi explodat în partea din spate, lângă coada avionului. Puternica deflagraţie a provocat distrugerea carcasei şi depresurizarea cabinei, ambele prezentând urme clare de explozibili.  

Zilele acestea Rusia a recunoscut pentru prima dată că prăbuşirea avionului pe 31 octombrie a fost un act terorist. Atacul a fost revendicat de gruparea Stat Islamic. În acest context, companiile aeriene ruse au primit instrucţiuni pentru a-şi întări măsurile de securitate pentru zborurile în aproape 50 de ţări, între care figurează şi România. Potrivit agenţiei de presă ruse INTERFAX, care citează o sursă din domeniu, în instrucţiunile primite de companiile ruse se subliniază necesitatea întăririi măsurilor de securitate pe toate cursele regulate, de tranzit şi charter, cu pasageri la bord.