Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


RFI 25 de ani. Perspectiva europeană a Republicii Moldova

rfi_25_ani_perspectiva_europeana_republicii_moldova.jpg

Valeria Vițu, Ovidiu Nahoi, Oana Popescu și Ileana Racheru
Valeria Vițu, Ovidiu Nahoi, Oana Popescu și Ileana Racheru

Republica Moldova, una dintre cele mai sărace țări ale Europei, vrea să devină membră a Uniunii Europene. Care sunt șansele? Ovidiu Nahoi a moderat o dezbatere la care au participat corespondenta RFI la Chișinău, Valeria Vițu, directorul executiv al Global Focus, Oana Popescu și Ileana Racheru, cercetător la Institutul Diplomatic Român.

Ileana Racheru spune că nu se pot organiza alegeri anticipate în Republica Moldova, pentru că președintele se află în ultimele șase luni de mandat. Abia din martie 2016 se poate vorbi despre alegeri anticipate.

Ea consideră pe de altă parte că nu mai există perspective europene, acestea nu sunt implementate de nimeni în Republica Moldova. Succesele de până acum au venit pe fondul unui Guvern, al unui premier mai degrabă tehnocrat și pe fondul crizei din Ucraina, un fond favorabil Republicii Moldova. ”Între timp, europenii au văzut că politicienii de la Chișinău, oligarhii de la Chișinău nu sunt dispuși să implementeze reforme”, spune Ileana Racheru.

”Nu cred că Republica Moldova are șanse la momentul actual să păstreze cursul integrării europene, din simplul motiv că nimeni nu are nici un interes să implementeze reforme în Republica Moldova”, declară ea.

Oana Popescu afirmă de partea ei că politica de vecinătate modificată a UE recunoaște explicit că nu toți partenerii UE aspiră la un viitor european, astfel dialogul UE cu fiecare vecin va fi modelat de situația fiecărui stat în parte, în funcție de aspirațiile pe care acesta și le asumă. UE pune accentul mult mai mult pe stabilitatea regiunii, pe reducerea sărăciei, ajută Republica Moldova și creează un plus pentru România în relația cu Chișinăul. Totuși, este posibil ca pe termen lung, UE să își limiteze obiectivele la stabilitatea regională și nu va aștepta convergență din partea Republicii Moldova cu valorile europene.

 

Diaspora–de ce nu reușește să devină un vector economic și social?

 

Valeria Vițu: Banii pe care îi trimit moldovenii merg în special către consum. Diaspora este mult mai activă, la scrutinele electorale, la diferite evenimente. Situația politică și economică determină mai ales tinerii să plece, pentru că nu mai văd un viitor în Republica Moldova.

Ce poate face România? Oana Popescu e de părere că în primul rând, pentru ajutorarea Republicii Moldova, România are nevoie de o strategie bine-definită, realistă, fezabilă. În al doilea rând, România ar trebui să colaboreze cu alte state din regiune interesate de soarta Republicii Moldova, în al treilea rând, să evalueze situația reală în Republica Moldova și să traducă acest lucru partenerilor occidentali și bineînțeles, să influențeze politicile Bruxelles-ului în acest sens.

Ileana Racheru: ”Eu nu cred că și-a imaginat nimeni în mod serios că Republica Moldova se va integra în UE peste cinci ani sau că va primi un cec în alb cu privire la integrarea europeană, având în vedere că există diverse constrângeri locale care țin de securitate”.

 
Valeria Vițu, Ileana Racheru și Oana Popescu, intervievate de Ovidiu Nahoi, despre Republica Moldova