Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


RFI 25 de ani. Atentatele de la Paris. Ce poate face România pentru Franța?

rfi_25_ani_atentatele_paris_ce_poate_face_romania_franta.jpg

Cristian Preda (europarlamentar), Luca Niculescu (RFI), ambasadorul Franței, François Saint-Paul și Matei Vișniec (RFI)
Cristian Preda (europarlamentar), Luca Niculescu (RFI), ambasadorul Franței, François Saint-Paul și Matei Vișniec (RFI)

Franța este îndoliată de atentatele teroriste de vinerea trecută, iar întrebarea care se pune acum, dincolo de ancheta autorităților este cum poate fi sprijinită Franța de către aliați? Ce înseamnă, concret, invocarea articolului 42 al Uniunii Europene privind apărarea comună? Luca Niculescu a discutat cu ambasadorul Franței la București, François Saint-Paul și europarlamentarul Cristian Preda.

Ambasadorul François Saint-Paul: ”Am început o bătălie de durată, care nu privește doar Franța, ci și valorile și felul nostru de viață. Întrebarea care se pune este dacă mai credem și mai apărăm ideea că societatea noastră este una a traiului împreună, a solidarității și toleranței și aici cred că Franța și România sunt pe aceeași lungime de undă: aveți în România o tradiție excepțională a deschiderii și toleranței. Așadar, vorbim de tragedie, barbarie, doliu și solidaritate ca și cuvinte ale trecutului, dar și încredere în viitor, viață împreună și victorie”.

Poate emoția resimțită de ambele părți să ne apropie? Cristian Preda: ”Cred că suntem deja apropiați, există o prietenie franco-română de durată și nu neapărat momentele tragice ne apropie, există o solidaritate naturală, dar acum și o frică pe care nu o putem ascunde și guvernele trebuie să ne protejeze mai mult. S-a instalat o stare de frică și responsabilitatea e mare. În privința relației bilaterale, vreau să văd în zilele și săptămânile care vin o cooperare militară. Vedem că se lansează o vastă operațiune militară și vreau un angajament ferm din partea României. Suntem membri ai coaliției care lovește deja în Siria, dar Franța vrea un sprijin și trebuie să spunem repede dacă da sau nu și cum putem ajuta. Pledez pentru o acțiune comună rapidă, care să nu se blocheze în discuții fără sfârșit. Salut faptul că la nivelul UE s-a decis invocarea articolului 42 al Uniunii Europene privind apărarea comună. Trebuie să înțelegem că un război e un război și implică trimiterea de trupe și mijloace. Nu putem să ne limităm doar la cuvinte de simpatie.  Așadar, așa cum am trimis soldați în Afganistan, trebuie să vedem cum putem acționa de această dată, pentru că suntem toți vizați și declarația europeană asta spune, că suntem toți implicați”.

 

Ce înseamnă articolul 42?

 

De ce fel de sprijin este nevoie din partea României? Ambasadorul François Saint-Paul: ”Efectiv, cum spune și Cristian Preda, președintele a invocat în fața Camerelor reunite articolul 42 și a avut loc reuniunea miniștrilor Apărării, unde ministrul francez a explicat ce așteptă. Ce e articolul 42? El seamănă cu articolul 5 al NATO, dar e interesant că a fost introdus ca bază juridică pentru sprijinul reciproc între europeni. Cei care se întreabă dacă avem interesul unei apărări comune, azi avem dovada pentru că suntem toți afectați de ce se întâmplă. Ce poate face România? Va depinde de autoritățile române să ia o decizie, iar președintele Iohannis a spus că probabil la următorul CSAT din decembrie problema va fi abordată. Sunt două moduri în care putem fi ajutați: prin punerea la dispoziție a bazelor militare pentru operațiuni și participarea propriu-zisă la operațiuni. De asemenea, România poate să preia misiuni din alte teatre de operațiuni, cum ar fi cea din Mali, pentru a ne elibera pe noi, pentru ca noi să ne concentrăm pe noua problemă. Cred că sunt destule moduri în care putem fi ajutați, lucrurile se vor lămuri în curând. Nu avem un calendar, dar vedem că se elaborează o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU și că ne îndreptăm spre o coaliție în care România va avea un loc pe care va accepta să îl ocupe, pentru că această bătălie ne întreabă dacă suntem europeni și România e clar europeană”.

De ce nu a invocat Franța articolul 5 al NATO? Ambasadorul François Saint-Paul: ”Nu am făcut-o pentru că, se simte, articolul 5 e altceva, e transatlantic, care creează un cadru specific pentru operațiuni NATO. Suntem acolo sau vom fi acolo? Știți că trebuie să ne coordonăm cu Rusia și asta face lucrurile complicate. Aceasta nu înseamnă că nu vor fi implicate mijloace sau state membre NATO din care facem parte. Dacă vă mai amintiți și în Irak la început nu a fost NATO, a fost o coaliție specifică. Să spunem lucrurilor pe nume: a fost un atac la adresa valorilor europene, pe care le împărtășesc și alte state, dar trebuie să lămurim mai întâi lucrurile la nivel european și suntem încrezători că răspunsul solidar pe care îl vom primi va fi la înălțimea provocării care ne-a fost lansată”.

 
François Saint-Paul și Cristian Preda, intervievați de Luca Niculescu