Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


RFI 25 de ani. Cine sprijină de fapt Cabinetul tehnocrat al lui Dacian Cioloș?

rfi_25_ani_cine_sprijina_fapt_cabinetul_tehnocrat_dacian_ciolos.jpg

Cătălin Ivan, Anca Năstase, Adriana Săftoiu și Andrei Țăranu
Cătălin Ivan, Anca Năstase, Adriana Săftoiu și Andrei Țăranu

”Trăim într-o perioadă în care toată lumea încearcă să păcălească pe toată lumea”, declară la RFI europarlamentarul PSD, Cătălin Ivan. El a participat la o dezbatere despre sprijinul politic pentru Guvernul condus de Dacian Cioloș, dezbatere moderată de Anca Năstase, la care au mai luat parte prim-vicepreședintele PNL, Adriana Săftoiu și analistul politic, Andrei Țăranu.

Analistul politic, Andrei Țăranu, crede că ”avem un dublu Guvern Cioloș. Este într-adevăr o parte tehnocrată. Sunt cei care au venit chiar și cu ultimul avion de la Bruxelles și cei care au fost într-un fel sau în altul impuși de partide”. Un exemplu este Vasile Dâncu, dar și persoane a căror apropiere de PNL este evidentă. Aceste două părți probabil vor conlucra. Partea tehnocrată va fi cea care va încerca să reformeze, iar partea politică va fi cea care va avea legătura cu Parlamentul și cu partidele politice, mai precizează Andrei Țăranu.

Adriana Săftoiu: Suntem în fața unei provocări foarte mari, un Guvern tehnocrat, care are și nuanțe politice. E foarte important să nu compromitem cuvântul tehnocrat. România are un dar de a discredita cuvinte, idei. Acest Guvern trebuie să dovedească faptul că într-o societate democratică, Guvernul tehnocrat e soluția. Nu sunt adepta acestei idei, e greu să conduci o țară când ai un Parlament politic.

Europarlamentarul Cătălin Ivan se declară ”total împotriva ideii de Guvern de tehnocrați, pentru că nu există. În practica internațională, nicăieri în lume nu există un Guvern de tehnocrați. Există guverne politice, care au și tehnocrați pe diferite ministere importante”.

El susține că un Guvern 100% de tehnocrați nu există nicăieri în lume și nu există nici în România: ”Cine folosește termenul acesta îl folosește ca să ne păcălească și ca să dea senzația că răspunde cerințelor legitime ale celor care au ieșit în stradă, dar de fapt au profitat ca să își pună propriul Guvern”.

Cătălin Ivan mai spune că Dacian Cioloș a fost comisar european din partea PPE, deci nu poate fi un om din afara politicii. ”Trăim într-o perioadă în care toată umea încearcă să păcălească pe toată lumea. Klaus Iohannis, punându-și propriul Guvern, așa cum și-a dorit, încearcă să spună că e Guvernul altora, în nici un caz al lui. PSD încearcă să se păclească că mai e încă la guvernare, când e evident pentru toată lumea că nu mai e la guvernare. PNL e într-o situație atât de dificilă, încât pe de o parte l-ar susține pe Klaus Iohannis, dar n-ar susține Guvernul. Nu crede în Guvernul Dacian Cioloș. Suntem într-o perioadă în care ne păcălim unii pe alții. Sper să fie foarte scurtă, pentru că România trece printr-o perioadă foarte dificilă”, spune el.

Andrei Țăranu declară de partea sa că nu putem vorbi despre un Guvern de tehnocrați. Este un Guvern de tranziție, dar acest Guvern are un mandat. Este un Guvern de criză.

Cătălin Ivan consideră că ”mandatul dat de Parlament este contradictoriu. (Guvernul) este susținut de două partide foarte mari, total divergente, iar ambele au votat acest Guvern. Nu este clar cine e în Opoziție și cine e la guvernare”.

E posibil ca Dacian Cioloș să rămână mai mult de un an la guvernare? Adriana Săftoiu spune că nu vrea să facă nici un fel de pronostic. Dacă Dacian Cioloș va confirma, nu văd nici un impediment să nu mai fie sub acoperire, afirmă prim-vicepreședintele PNL.

 
Adriana Săftoiu, Cătălin Ivan și Andrei Țăranu, intervievați de Anca Năstase, despre Guvernul Cioloș