Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marko Bela: Guvernul Cioloș trebuie să aplice legile existente privind drepturile minorităților

Guvernul trebuie să schimbe practica de neaplicare a unor legi deja existente. O spune la RFI senatorul UDMR, Marko Bela. El susține că ”în anumite zone există tensiuni din cauza neaplicării legilor, fie că e vorba de învățământ în limba maternă, fie că e vorba de inscripții bilingve sau utilizarea limbii materne”.

Marko Bela ar vrea ca noul Guvern să aplice legile existente privind drepturile minorităților: ”În ultimii ani, din păcate, în privința relațiilor interetnice, foarte mulți au considerat că nu mai e nevoie de noi măsuri, că lucrurile sunt în ordine și nu e așa, nu e așa. Din păcate, în această perioadă, nici legile existente nu s-au aplicat așa cum ar fi trebuit. De fapt, nu numai în cazul relațiilor interetnice, aș putea să aduc exemplul legii învățământului, care a fost adoptată în 2011, după aceea modificată printr-o serie de ordonanțe de urgență, dar nici până astăzi nu au fost aplicate o serie de dispoziții foarte importante de altfel. Eu aș aștepta de la acest Guvern totuși să schimbe această practică de neaplicare a unor legi deja existente”.

Senatorul UDMR subliniază că ”ceea ce există pe plan legislativ trebuie aplicat și acest lucru e valabil și în cazul învățământului în limba maternă sau în general în cazul drepturilor minorităților. În anumite zone totuși există tensiuni în această privință, din cauza neaplicării legilor, fie că e vorba de învățământ în limba maternă, fie că e vorba de inscripții bilingve sau utilizarea limbii materne”.