Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Summit Hollande - Cameron despre ameninţarea "Statului Islamic"

cameron_hollande.jpg

Sursa imaginii: 
www.lefigaro.fr

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, se întâlneşte luni la Paris cu prim ministrul Marii Britanii, David Cameron, pentru a discuta măsuri de combatere a organizaţiei Statul Islamic (IS), la 10 zile după atacurile teroriste de la Paris revendicate de această grupare care au provocat 130 de morţi şi peste 400 de răniţi. Este prima întâlnire a preşedintelui Hollande cu alţi lideri mondiali în cursul săptămânii în care se va încerca coordonarea luptei împotriva IS. 

Întâlnirea, ce va avea loc la Palatul Elysee, se va concentra pe "cooperarea contra-teroristă în lupta împotriva IS în Siria şi Irak", potrivit purtătorului de cuvânt al premierului Cameron.

În zilele următoare preşedintele Hollande se va întâlni cu preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi cu cancelara Germaniei, Angela Merkel.

IS a revendicat nu doar atentatele de la Paris, ci şi aruncarea ]n aer deasupra deşertului Sinai pe 31 octombrie prin intermediul unei bombe plasate la bord a unui avion de pasageri aparţinând unei companii din Rusia, cu 224 de persoane la bord, toate fiind ucise. 

Eforturile diplomatice iniţiate de preşedintele Hollande urmează adoptării vineri de către Consiliul de Securitate ONU a unui proiect de rezoluţie propus de Franţa care cere statelor să-şi amplifice eforturile de combatere "prin orice mijloace a ameninţării fără precedent" constituite de IS.

Franţa, ca şi Rusia de altfel, au lansat bombardamente aeriene împotriva unor obictive ale IS în Siria, invocând articolul din carta ONU care permite legitima apărare a unui stat în caz de atac.  

Implicații britanice

Întâlnirea Hollande - Cameron este importantă şi din punct de vedere britanic în vederea adoptării unei strategii clare în Siria.

Premierul Cameron a anunţat că această strategie va fi anunţată în următoarele zile şi ar putea implica un vot în Camera Comunelor privind aprobarea atacurilor aeriene împotriva IS, care au deja loc în Irak.

Înainte de atacurile de la Paris o asemenea aprobare era în dubiu, opoziţia compusă din Partidul Laburist, Partidul Naţionalist Scoţian (SNP) şi Partidul Liberal Democrat nefiind de acord cu implicarea militară în Siria, având teoretic de partea lor şi o minoritate a deputaţilor Partidului Conservator al premierului Cameron, ceea ce făcea improbabilă aprobarea parlamentară.

După atentatele de la Paris şi mai ales după rezoluţia ONU de săptămâna trecută o astfel de aprobare pare mult mai probabilă.

Camera Comunelor a respins în 2013 cererea guvernului Cameron de atunci de a efectua atacuri aeriene împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad.

Între timp, situaţia geo-politică s-a schimbat în mod radical şi deşi relaţiile Rusiei cu Occidentul s-au deteriorat mult, recentatele atentate revendicate de IS au reuşit să re-apropie marile puteri la un nivel practic nemaivăzut de la atentatele comise de Al Qaeda în Statele Unite pe 11 septembrie 2001. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ