Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Barack Obama: “Trebuie să distrugem ISIS împreună”

hollande_obama.jpg

Preşedintele Franţei Francois Hollande şi preşedintele american Barack Obama
Sursa imaginii: 
whitehouse.gov

Președintele Franței, Francois Hollande, a purtat ieri convorbiri la Washington cu omologul său american. Lupta împotriva organizației teroriste Statul Islamic intră într-o fază nouă după atentatele de la Paris, o fază care impune un grad mai mai mare de coordonare a eforturilor aliaților occidentali.

Discuțiile de la Casa Albă au fost urmate de o conferință de presă de aproape o oră, plină de emoție, cordialitate și generalități.

“Declarăm aici că SUA și Franța sunt unite într-o solidaritate deplină pentru a pedepsi teroriştii si capeteniile lor. Grupul terorist barbar numit ISIS sau Daesh, cu ideologia sa ucigaşă, reprezintă un pericol pentru întreaga omenire. Nu-l putem tolera. Trebuie să-l distrugem, împreună”, a punctat şeful executivului american, care se apropie de finalul ultimului sau mandat, şi care a oferit puţine detalii concrete.

“Am convenit că naţiunile noastre trebuie să facă mai mult, împreună. Am acordat sprijin recentelor raiduri aeriene franceze din Siria, şi vom intensifica acest sprijin; vom continua cooperarea în sfera informaţiilor, întărind sistemul alertelor anti-teroriste în spiritul recentei înţelegeri bilaterale. După atentatele de la Paris şi ameninţările din Belgia naţiunile europene sunt din ce în ce mai conştiente că trebuie să facă eforturi suplimentare pentru a împiedica circulaţia teroriştilor străini”, a considerat şeful Casei Albe. 

Cuvintele de ordine par a fi, pentru liderul american, "perseverenţă" şi "escaladare",  iar pentru Francois Hollande "coerenţă" şi "intensitate sporită".  Liderul francez a reafirmat că ţara sa, parte a unei alianţe care cuprinde 65 de state, nu plănuieşte o intervenţie terestră în Siria.

“Contrastul dintre cei doi lideri este şocant: pe de o parte preşedintele Franţei, care este cu adevărat în război, pe de alta un preşedinte american care, în pofida retoricii sale, nu e în război cu ISIS, cum nu sunt nici Parlamentul, nici populaţia americană. Preşedintele francez ştie că acest preşedinte american declară că vrea să înfrângă Statul Islamic, dar nu a activat mecanismele care să-i permită să o facă”, a comentat fostul adjunct al şefului de stat-major al forţelor terestre, generalul în rezervă John Keane.

Există în unele cercuri franceze şi americane, percepţia că Barack Obama nu are de fapt o soluţie pentru complicata problemă siriană, devenită şi mai complicată după intervenţia Rusiei care, împreună cu Iran-ul, face un joc care, cel puţin pe termen mediu, pare menit să întărească poziţia regimului Assad.

“Date fiind capacităţile militare ale Rusiei şi influenţa pe care o are asupra regimului Assad, cooperarea sa ar fi extrem de utilă, îngăduindu-ne să ne concentrăm asupra Statului Islamic. E important să ne reamintim însă că avem, pe de o parte o alianţă globală bine conturată, pe de alta Rusia, care e marginală în acest efort. Sperăm că-şi va reorienta atenţia asupra pericolului mai substanţial, şi se va comporta ca un partener constructiv”, a declarat Barack Obama.

 
Corespondenţă din SUA după întâlnirea Obama Hollande la Casa Albă